Toppers om na te zomeren in het zuiden van Spanje

Cala Mónsul
Cala Mónsul

Voor toeristen die gaan nazomeren in het Spaanse zuiden hebben wij drie ranglijstjes met de mooiste stranden gemaakt. Momenteel is het voor optimaal zon- en strandplezier nog veel te heet, maar vanaf september zijn de stranden van Andalusië de perfecte verblijfsplek. We hebben zowel voor liefhebbers van streeploos bruin worden als voor snorkelaars en recreanten de belangrijkste maagdelijke stranden van deze meest zuidelijke deelstaat bij elkaar gezet. Het zijn de topnoteringen van de Spanjaarden zelf. Dus doe er je voordeel mee.

Top 6 met de belangrijkste naaktstranden van Andalusië

 1. Nueva Umbría vlakbij havenstad Huelva
 2. Playa del Chorrito in de provincie Cádiz
 3. Punta Candor eveneens in provincie Cádiz
 4. Costa Natura in provincie Málaga
 5. Playa Cantarriján in provincie Granada
 6. Cala Mónsul bij San José in provincie Almería
Om bij Nueva Umbría te komen moet je in El Rompido de boot nemen
Om bij Nueva Umbría te komen moet je in El Rompido de boot nemen

Korte beschrijving van deze Top 6

Op Playa de Nueva Umbría kom je niet zomaar. Je moet er wel wat voor doen. Maar daarna heb je wel de beschikking over een 10 kilometer lang strand zonder al te veel concurrentie. Deze ongerepte omgeving aan de overkant van El Portil en El Rompido is alleen te bezoeken per boot. 

Playa del Chorrito ligt vlakbij de klifkust tussen Punta Paloma en Bolonia. Het bestaat uit baaien en rotsen, waardoor je redelijk beschermd van de omgeving naakt kan zonnebaden. De natuurlijk omgeving is ook uitermate geschikt om een modderbad te nemen en vervolgens in het door rotsen gecreëerde zwembad schoon te spoelen.

Punta Candor bij Rota is makkelijk toegankelijk, wordt beschermd door duinen en dennenbossen en daardoor ook een van de populairste nudistenstranden van de provincie Cádiz. 

Costa Natura vlakbij Estepona is al meer dan 40 jaar een veelbezocht naaktstrand. Hier vind je dan ook allerlei voorzieningen als douches en je kunt er zelfs ligstoelen en parasols huren.

Bij de kliffen van natuurgebied Maro-Cerro beschikt Playa Cantarriján over een prachtig uitzicht over de zee. Dit ideale terrein voor nudisme ligt tussen de gemeenten Nerja en Almuñécar.

Cala Mónsul ligt in natuurpark Cabo de Gata op zo’n 4 kilometer van San José. Het strand is een plaatje. En iedereen die Steven Spielbergs speelfilm ‘Indiana Jones and the Last Crusade’ met Harrison Ford en Sean Connery heeft gezien, kent het al, want Playa de Mónsul was een van de filmdecors.

Playa de Bolonia ligt aan de voeten van de voormalige Romeinse nederzetting Baelo Claudia
Playa de Bolonia ligt aan de voeten van de voormalige Romeinse nederzetting Baelo Claudia

Top 7 van de meest maagdelijke stranden van Andalusië

 1. Playa Genoveses bij San José 
 2. Playa los Alemanes in provincie Cádiz
 3. Playa de la Flecha de Rompido vlakbij havenstad Huelva
 4. Playa de Bolonia in provincie Cádiz
 5. Playa de Calaiza bij Almuñecar in provincie Granada
 6. Playa de la Caleta de Maro bij Nerja in provincie Málaga
 7. Playa de los Muertos bij Carboneras in de provincie Almería
Playa de Genoveses ligt vlakbij San José en is onderdeel van natuurpark Cabo de Gata
Playa de Genoveses ligt vlakbij San José en is onderdeel van natuurpark Cabo de Gata

Korte omschrijving van deze Top 7

Playa Genoveses ligt in natuurpark Cabo de Gata en staat bekend om het goudkleurige zand en het turquoise, kristalheldere water. Het is alleen bereikbaar vanuit San José. Om er te komen moet je eerst een behoorlijke heuvel over. Je komt langs een van de karakteristieke molentjes uit dit land.

Het strand van de Duitsers, zoals dit fijn witte zandstrand heet, is letterlijk Playa los Alemanes. Het verhaal gaat dat enkele Duitsers na de Tweede Wereldoorlog hier hun toevlucht zochten beschermd door de toenmalige heerser van Spanje, Franco. Tegenwoordig is het een rustig gelegen strand waar veel rijke mensen in heel dure huizen op de heuvels huizen en waar je een panoramisch uitzicht hebt op de Straat van Gibraltar en de Afrikaanse kust. Voor deze kust wordt in het voorjaar gejaagd op tonijn.

Playa Alemanes bij Zahara de los Atunes
Playa los Alemanes bij Zahara de los Atunes

Je kunt zowel zonnen als badderen in rivier Río Piedras als aan de andere kant van dit langgerekte schiereiland aan de Atlantische Oceaan. Net als naaktstrand Nueva Umbría kun je Playa de la Flecha de Rompido eigenlijk alleen bereiken per boot. Er varen er meerdere keren per dag vanuit El Rompido. Je kunt ook kiezen voor een wandeling vanaf het strand bij La Antilla de Lepe. Maar dan ben je te voet (door het mulle zand) wel even onderweg.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Playa de Bolonia is dit jaar uitgeroepen tot het beste strand van heel Spanje. Er gaat maar een weg naar toe. Al in de Romeinse tijd was deze plek al bewoond. De ruïnes plus interessant museum van de Romeinse nederzetting Baelo Claudia liggen aan je voeten. Maar de meesten komen voor de hoge goudkleurige strandheuvel, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt op zowel Afrika (als het helder weer is) en het omliggende bergachtige landschap.

Totaal het tegenovergestelde is Playa de Calaiza. Dat is een moeilijk toegankelijk rotsachtig gebied vol baaien.

Playa de la Caleta de Maro ligt op ongeveer 4 kilometer van Nerja en wordt beschouwd als het beste strand van de provincie Málaga. Het ligt redelijk beschermd in een baai. Het water is kristalhelder.

De kliffen zijn indrukwekkend, het zand is prachtig, de zee is intens blauw. Maar de tocht naar Playa de los Muertos (het strand van de doden) is een uitdaging. Er loopt een pad, maar die gaat behoorlijk steil naar beneden. En ja, terug is het een nog grotere uitdaging.

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Playa de los Muertos
Playa de los Muertos

Top 6 van de stranden in Andalusië waar je het beste kan snorkelen

 1. Playa de los Muertos
 2. Cala del Aceite in de provincie Cádiz
 3. Caños de Meca eveneens in Cádiz
 4. Playa de Maro in de provincie Málaga
 5. Playa de Bolonia nogmaals in Cádiz
 6. Playa de la Herradura in de provincie Granada
Kust bij Caños de Meca, vlak aan de voet van Trafalgar. Inderdaad de locatie waar de gelijknamige zee-oorlog werd uitgevochten
Kust bij Caños de Meca, vlak aan de voet van Trafalgar. Inderdaad de locatie waar de gelijknamige zee-oorlog werd uitgevochten
Scroll naar boven