Wachtend op ons nieuwe huis reizen we toch weer af naar Spanje

Walter in Segovia. Bij het aquaduct. In 1990. De foto is 'ietwat' gedateerd. Bovendien staat het aquaduct er niet helemaal op. Segovia gaat na meer dan 30 jaar in de herkansing.
Walter in Segovia. Bij het aquaduct. In 1990. De foto is ‘ietwat’ gedateerd. Bovendien staat het aquaduct er niet helemaal op. Segovia gaat na meer dan 30 jaar in de herkansing. Walter niet…

Na bijna 5 maanden in Nederland, waarbij we tijdens onze #VueltadeHolanda gelukkig heel veel vrienden, familie en kennissen hebben bezocht, zijn we nu weer op weg naar het zuiden. Je bent niet voor niets Spanjekenners… dat schept verplichtingen.

We zijn nu vooral bezig zoveel mogelijk materiaal te verzamelen, waardoor we vanaf de oplevering van ons nieuwe thuis in Maastricht een jaar in onze nieuwe thuishaven kunnen integreren én ondertussen toch gewoon aan het werk kunnen zijn. Dus dat betekent aantekeningen en foto’s makend door Spanje trekken.

De geplande route begint in Spanje bij het groene balletje, bij Vielha. We eindigen bij het rode balletje in El Puerto de Santa María. Of het allemaal doorgaat ligt onder andere aan de weersomstandigheden
De geplande route begint in Spanje bij het groene balletje, bij Vielha. We eindigen bij het rode balletje in El Puerto de Santa María. Of het allemaal doorgaat ligt onder andere aan de weersomstandigheden.

Onze route

Onze route kunnen jullie bekijken op de kaart. Waarschijnlijk zullen jullie denken: gaan jullie nu pas Burgos, Toledo en Granada bezoeken? Nee, wij zijn daar echt eerder geweest. We waren daar tijdens onze eerste stappen in Spanje, meer dan 34 jaar geleden. En dat kan je duidelijk zien aan de klik-klak-foto’s die we toen maakten. Omdat het heel duur was om een fotorolletje te laten ontwikkelen, maakte je nauwelijks foto’s. En de foto’s die je wel maakte, zien er tegenwoordig absoluut niet meer uit.

Burgos op een ingescande foto van meer dan 30 jaar geleden. Duidelijk tijd voor een update.
Burgos op een ingescande foto van meer dan 30 jaar geleden. Duidelijk tijd voor een update.
En voor Toledo geldt hetzelfde. We waren er in 1992. Zijn toen om 05.00 uur met de trein naar Madrid gegaan, omdat we in de eerste hogesnelheidstrein AVE naar Sevilla wilden reizen. Was een geweldige trip.
En voor Toledo geldt hetzelfde. We waren er in 1992. Zijn toen om 05.00 uur met de lokale trein naar Madrid gegaan, omdat we in de eerste hogesnelheidstrein AVE naar Sevilla wilden reizen. Was een geweldige trip.

Dus we gaan de steden die we ooit, in de vorige eeuw bezocht hebben, nog een keer bekijken. Daar hebben we veel zin in. We zijn alleen heel benieuwd hoe het daar nu is. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar toen wij in 1990 in Granada waren, waren we in Alhambra bijna helemaal alleen. Je hoefde ook niet van tevoren kaartjes te kopen om verzekerd te zijn van een gegarandeerd plekje. 

Zie ook: vijf jaar reizen en werken in Camper Smuikje. Een terugblik

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Toch overwinteren

Net als vorig jaar gaan we overwinteren in El Puerto de Santa María. Vanaf eind november begint meestal het weer wat minder te worden. Zeker de avonden worden dan behoorlijk koud in het bergachtige Spanje. We gaan ons dan voor een paar maanden nestelen in het diepe zuiden, waar we alles wat we onderweg verzameld hebben gaan archiveren.

De 'commandokaart' in camper Smuikje. Ditmaal hebben we blokjes getekend. Binnen 3 jaar tijd is deze overzichtskaart aardig vol gekladderd.
De ‘commandokaart’ in camper Smuikje. Binnen 3 jaar tijd is deze overzichtskaart aardig vol gekladderd. Van punten naar pijlen en van rondjes naar blokjes.

In Nederland hebben we trouwens niet stil gezeten. We hebben onze bestaande digitale boeken geactualiseerd. Al onze kopers kunnen deze updates gratis downloaden.

Vanaf april 2024 gaan we aan de slag met een aantal nieuwe werken. In de tussentijd gaan we ons digitale boek Rijst op de korrel verrijken met een apart hoofdstuk over 7 dagen in València. Dit bezoek is rijk gelardeerd met handige kaarten en rondwandelingen door de stad van de paella.

El Escorial staat ook opnieuw op het verlanglijstje.
El Escorial staat ook opnieuw op het verlanglijstje.
Scroll naar boven