Ruzie en grote ogen bij Berlijns Kulturkaufhaus Dussmann

De mediawinkel Dussmann 's avonds.
De mediawinkel Dussmann ’s avonds.

Vuurrood gekleurd zijn de wanden en delen van het plafond van de Berlijns boeken- en cd-winkel. Achter de winkel bij het café met 29 theesoorten is een levende plantenwand zichtbaar met een watervalletje, terwijl een echte Egyptische Sphinx in het middenpad staat. Vijf verdiepingen telt de winkel, terwijl de kelder volgens eigen zeggen de grootste klassieke muziekverzameling van Europa bezit.

Wellkom bij Dussmann, das KulturKaufhaus aan de Friedrichstrasse. Het is een fenomeen, deze Dussmann. We hebben er met open mond (bijna), maar zeker met grote oogjes rondgelopen. Tuurlijk, in Zwolle heb je prachtige kerk-boekhandel van Waanders, maar dit is qua oppervlakte een apart geval. Niet voor niets is de reclamekreet van Dussmann: Wo alle große Augen machen.

Dussman's begane grond met op de achtergrond de Egyptische Sphinx, uitgeleend door een Berlijns museum.
Dussman’s begane grond met op de achtergrond de Egyptische Sphinx, uitgeleend door een Berlijns museum.

Het is ook meteen de enige Dussmann-winkel, zo blijkt. Want de eigenaar is geen media-imperium, maar een schoonmaak-, catering, en veiligheidsbedrijf. De enorme boekhandel die alleen al over de stad Berlijn honderden boeken en dvd´s heeft, is eigenlijk bij toeval ontstaan. Toen de dienstverlener en eigenaar Peter Dussmann in 1997 een nieuwe hoofdkantoor bouwde, wilde niemand de onderste etages huren. De modewinkel die verwacht werd, kwam niet.

Dan doen we het toch lekker zelf, dacht de man die al jaren kunst en cultuur in Duitsland ondersteunde. Het idee dat de onderste etages leeg zouden blijven, was hem een gruwel. Dussmann, baas over zo´n 60.000 werknemers en behorend tot de rijkste ondernemers van Duitsland, opende Duitslands grootste winkel voor mediaproducten. Helemaal onbekend met een boekhandel was Dussmann niet, want zijn ouders bezaten een boekhandeltje.

Café Ursprung. Achtergrond: plantenmuur met ruim 6000 tropische planten
Café Ursprung. Achtergrond: plantenmuur met ruim 6000 tropische planten

Open tot 24.00 uur.

De grootste troef van deze winkel in het internettijdperk is waarschijnlijk het enorme aanbod én de zéér lange openingstijden. De reusachtige winkel die overigens zelf ook een internetwinkel heeft, opent om negen uur ’s ochtends en gaat pas om twaalf uur ´s avonds dicht. De keus aan cd´s of vinyl is enorm.

Terwijl in Nederland veel muziekwinkels de deuren sluiten vanwege concurrentie van internetwinkels als Bol.com, staan de Berlijnse rekken helemaal vol. Alleen al de Engelstalige boekenverdieping heeft twee verdiepingen. Ruime tafels en stoelen staan op de etages voor universiteitsboeken. Haast heeft hier niemand. Wie een drukwerk goed wil bestuderen, krijgt alle tijd. Wel opvallend is dat de hoek waar je e-readers kan kopen, erg bescheiden is. Maar misschien is dat voor een ‘ouderwetse’ boekhandel ook wel te begrijpen.

De mediawinkel ligt strategisch op een zeer gunstige plek. Kaart Openstreet.maps
De mediawinkel ligt strategisch op een zeer gunstige plek. Kaart Openstreet.maps

Twee miljoen bezoekers

Je kan het zo gek niet bedenken, of ze hebben het. Althans, zo lijkt het. De klassieke muziekafdeling claimt de grootste van Europa te zijn, en inderdaad wie naar de onderste verdieping gaat, ziet een mega-oppervlakte vol muziekplezier.

Tot nu tot is de winkel een succes. Per jaar ontvangen ze op de centraal gelegen plek naast het metro- en treinstation Friedrichstrasse twee miljoen bezoekers die ook nog geld uitgeven. Wij ook trouwens. Je kan er ook snuisterijen kopen, zoals een mok met het logo van de bekende Duitse krimi-serie Tatort.

Een kijkje in de winkel
Een kijkje in de winkel

Ruzie over een miljardenerfenis

Dussmann, een typisch voorbeeld van een selfmade ondernemer tijdens het Duitse Wirtschaftswunder, stierf in 2013. Sindsdien spreken zijn vrouw en dochter elkaar niet meer. Want: de erfenis moet verdeeld worden en dat is een strijdpunt geworden. Dochter zou volgens een nieuw testament slecht een kwart van de miljarden krijgen, terwijl het oude testament het nog had over een 50 procent-verdeling.

Dochterlief pikte de nieuwe verdeling niet en sleepte haar eigen moeder voor de rechter. Hoe die zaak afloopt, is onduidelijk. De rechters moeten zich er na het aanhoren van vele rechtsdeskundigen nog over buigen. Want toen het testament veranderd werd, was papa na een ziekte verlamd en eigenlijk halfdood. Hoe kan dan zo´n belangrijk papier nog aangepast worden, vroeg dochter zich af. Tsja… Desondanks, deze Berlijnse mediatempel is een bezoek waard.

1 reactie

  1. waarloopjijwarmvoor
    1 oktober 2017

    Wat een zorgen heb je toch als miljardair.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven