Goede verbindingen zijn voor ons van levensbelang. Via Facebook, Twitter en internet houden we contact met familie, vrienden en bekenden. Daarnaast hebben we de elektronische snelweg nodig is is om te kunnen werken aan ons e-book over de Costa de la Luz.
Dan is een verblijf in Duitsland wel een probleem. Op de meeste locaties waar camper Smuikje staat is of geen internet, of heel slecht of heel duur én slecht. Kortom: het is geen pretje.
Alternatief
Op zoek naar een goed alternatief kwamen wij uit bij bibliotheken. Gelukkig telt Berlijn heel veel van deze openbare instellingen. De meeste openbare bibliotheken in de verschillende wijken hebben zelfs gratis internet. Bij de een is het een kwestie van het wifi-kanaal open gooien, bij de ander krijg je briefje met codenaam, dat een uurtje geldig is.
Wonderschoon
In Alt-Tegel, in de wonderschone Humboldt Bibliothek kregen we een heel stapeltje mee, omdat ze het zo leuk vonden dat wij er kwamen werken. Hoewel wij niet de enige noeste arbeiders waren, waren we wel de enige buitenlanders.
Gouden top
In Berlijn heb je ook Staatsbibliotheken. De mooiste zetelt aan Unter den Linden, maar ondanks de tientallen werkplekken daar is er eigenlijk nooit ruimte. “Iedereen wil hier graag werken”, aldus de bibliothecaresse, die ons tipte naar de Staatsbieb bij de Potsdamer Platz te gaan. “Veel groter en minder populair.”
Gouden tip. Alhoewel minder populair. Ook daar was op sommige dagen nauwelijks een werkplek te vinden, terwijl het echt een enorm pand is met honderden bureaus.
Razendsnel
Je kunt een Stabipas krijgen, waarmee je drie achtereenvolgende dagen gratis mag snuffelen. Wij hebben gekozen voor een maandabonnement à 12 euro, waarvoor je razendsnel internet en dus een werkplek hebt. Je moet alleen je paspoort meenemen om een abonnement te krijgen.
De Staatsbibliotheken hebben trouwens ook heuse werkcabines die je tegen een redelijke prijs kan afhuren. Maar helaas, allemaal bezet. “Mocht je die willen dan moet je je toch minimaal een half jaar van tevoren inschrijven’, vertelt een bibliothecaris.

Kunststukjes
Wij vonden het werken in bibliotheken een aangename verrassing. Niet alleen kwamen we terecht in architectonische kunststukjes, want de meeste zijn speciaal door een architect ontworpen, maar je wordt ook echt onderdeel van de stad, de wijk. Zo heb je ook nog de Amerika Gedenkbibliothek, een prachtig gebouw uit de jaren vijftig. Het was een geschenk van het Amerikaanse volk aan de Berlijners die bedreigd werden door de Russen. Helaas zat dat mooie complex bomvol met studerende mensen.

Stadskamer Zwolle
Als we terug zijn in Zwolle gaan we het zo nu en dan ook doen. In de zomer hebben we al een verkenningstocht in de Stadskamer gehouden en ook deze nieuwe Zwolse centrale bieb is een uiterst aangename locatie. Inspirerend. Tussen boeken boeken schrijven. Mooier kunnen we het niet bedenken…
16 oktober 2017
Fascinerend! Bibliotheken zijn toch al van die speciale plekken, maar helemaal om er te werken… Nooit aan gedacht!
16 oktober 2017
We kwamen erop toen we de vernieuwde bibliotheek in Zwolle bezochten. Overal werkplekken met sterke wifi. Zelfs plekken waarbij je zittend kan fietsen. Op een roller, dat wel. En aangezien we veel wifi nodig hebben voor de cloud was het idee al snel geboren. We hebben genoten.
16 oktober 2017
Wij krijgen ze binnenkort ook: werkplekken waarbij je zittend kan fietsen… ?
16 oktober 2017
Is heel erg in momenteel.
16 oktober 2017
Dank je Henk
15 oktober 2017
Weer een leuk en leerzaam verhaal. Bravo!