El Acebuche, dé reddingsplek van de Lynx in Doñana

Het meer bij bezoekerscentrum El Acebuche.
Het meer bij bezoekerscentrum El Acebuche.

El Acebuche is de naam van het bezoekerscentrum dat bijna in het hart van het beroemde Spaanse natuurpark Doñana ligt. Het is omgeven door parasol-dennen, steen- en kurkeiken, terwijl er enkele meertjes in de buurt liggen.

Het is tevens de plek waar de Spaanse grote poes, de Lynx, wordt gefokt. Dat was nodig, want de wilde kat was bijna uitgestorven. Nu lopen er in Spanje en Portugal zo’n 600 Lynxen rond, maar in 2002 was het aantal gedaald tot 92 exemplaren. Vooral het verkeer maakt elk jaar een flink aantal slachtoffers.

Je kunt ze alleen bekijken op een tv-scherm.

De Lynx is alleen te zien op een tv-beeld.
De Lynx is alleen te zien op een tv-beeld.

Stress

Jammer genoeg kun je de Lynxen in het centrum niet bezoeken, want ze hebben nogal gauw last van stress. Stress? Ja, blijkbaar hebben niet alleen mensen er last van. “Je kunt ze alleen bekijken op een tv-scherm”, vertelt de parkwachter. Hun kooien zijn niet toegankelijk.

Meer natuur bij El Acebuche.
Meer natuur bij El Acebuche.

Jammer, maar we snappen het wel. Gelukkig heeft Acebuche – het is genoemd naar een oud olijfbomensoort – meer te bieden dan deze katachtigen met de kwastjes op hun oren. Er zijn flinke wandelroutes uitgezet die langs enkele meren (lagunas) lopen. Deze zitten als je goed kijkt of een sterke fotolens hebt, vol met vogels. Minder goed zichtbaar is het wild dat vooral ‘s avonds tevoorschijn komt als het publiek weg is. Je kan zien dat het de laatste maanden goed geregend heeft; het water in het meer staat er duidelijk hoger dan vorig jaar.

De bedevaartskerk van El Rocio die tegenover het nationale park Doñana ligt.
De bedevaartskerk van El Rocio die tegenover het nationale park Doñana ligt.

Engelse tekst

Bij de met hout aangelegde wandelwegen staan uitlegbordjes met Spaanse, maar ook met Engelse teksten. Zo kwamen we te weten waarnaar Acebuche eigenlijk genoemd is. Bij de ingang kun je Engelse of Franse folders krijgen over het gebied. Het centrum, waar ook een restaurant is gevestigd, ligt op 13 kilometer afstand van de camping Aldea in het bedevaartsoord El Rocio. Dus wie het geloof én de natuur wil bestuderen kan zijn hart in dit gebied ophalen.

Een uitkijkpost bij het zuidelijke bezoekerscentrum van El Rocio.
Een uitkijkpost bij het zuidelijke bezoekerscentrum van El Rocio.

Vogelaars

Vooral vogelaars weten El Rocio en El Acebuche goed te vinden, zo zagen we vanuit Smuikje. Bewapend met enorme lenzen en fotorugzakken trokken ze elke ochtend erop uit op hun e-bikes. El Rocio zelf heeft ook een natuurcentrum (Centro de informacion del Parque Nacional de Doñana La Rociana) dat volgens ons, maar smaken verschillen, mooier is dan El Acebuche. Ook daar zijn wandelroutes uitgezet, terwijl rieten vogelkijkhutten je een blik op de vogels en de lagunas geven.

Het water bij El Acebuche stond duidelijk hoger ten opzichte van vorig jaar.
Het water bij El Acebuche stond duidelijk hoger ten opzichte van vorig jaar.

Gele hesjes aan

El Acebuche ligt ruim 13 kilometer ten zuidelijk van El Rocio. Met een e-bike kun je de bezoekersplek makkelijk bereiken. Er is een maar: in de zomer wordt het er bloedheet en je fietst langs een kaarsrechte, drukke weg. Dat moet je wel willen. Vergeet in ieder geval niet je fluoriserende hesjes aan te trekken.

Meer informatie over Doñana publiceren we in onze nieuwe e-reizigersgids over het noordelijke deel van de Costa de la Luz. Wanneer ons boek uitkomt weten we nog niet. Dat kan nog wel enkele maanden duren.

Scroll naar boven