De beroemde flamencozanger Camarón, die in 1992 overleed op 42-jarige leeftijd, heeft een museum gekregen in zijn geboortestad San Fernando. Het is een eerbetoon aan de zanger die de traditionele flamenco-muziekwereld een geweldige oppepper gaf door de zigeunermuziek te combineren met popmuziek.
Volgens sommigen was dat een revolutie binnen de traditionele muziekwereld. Zijn ‘traditie’ om te veranderen heeft inmiddels een opvolgster gevonden met de Catalaans-Spaanse popzangeres Rosalía die Flamenco ook combineert met popmuziek.
.
Camarón werd in Spanje toentertijd verketterd, maar daarna massaal omarmd door het Spaanse publiek. Het moderne Centro de Interpretatión de Camarón de la Isla staat naast het eveneens beroemde café Venta de Vargas waar de jonge zanger zijn eerste optredens had. San Fernando heeft trouwens meer Camerón-ereplaatsen zoals zijn pronkgraf op de gemeentelijke begraafplaats en zijn ouderlijk huis in het zuiden van de stad.
Een genot voor de zintuigen
Het museum dat je gratis kan bezoeken, is een genot voor oog en oor. Levensgrote schermen laten diverse episodes uit zijn soms tumultueuze leven zien, zoals een prachtige zwart-witopname van hem en zijn moeder. Of optredens met de bekende gitarist Paco de Lucia in een rokerige kroeg, ook in zwart wit.
Op de begane grond kom je de witte Mercedes tegen van Camarón, terwijl je een verdieping hoger kijkt naar zijn heerlijk felgekleurde overhemden, leren jassen of de gouden lp’s en cassettes (ja die waren toentertijd ook goed voor goud). Zijn leven komt voorbij op grote filmschermen, maar weinig aandacht wordt besteed aan zijn neergang door de drugsverslaving. Misschien is dat ook logisch als je als stad trots bent op zijn beroemdste zanger.
In 2017, tijdens de herdenking van Camaróns 25-jarig overlijden, maakte de Andalusische deelregering bekend 3,5 miljoen euro uit te trekken voor de bouw van een complex met vier zalen, waar, natuurlijk, ook muziek gespeeld kan worden. Want flamenco is een muzikaal monument van het land, vertelde de toenmalige president van de provincie, Susana Díaz.
Het museum staat zoals gezegd op een historisch terrein. Het gebouw leunt tegen het restaurant Venta de Vargas aan, de plek waar de jonge Camarón zijn carrière begon. Op enkele meters afstand staat het standbeeld van de flamencozanger dat naar het Centro kijkt.
Zijn mausoleum is een bedevaartsoord geworden
Inmiddels is Camarón al 30 jaar dood, maar in Spanje wordt nog steeds gerouwd om één van de grootste flamenco-artiesten ooit. Camarón de la Isla overleed 2 juli 1992 op 42-jarige leeftijd in Badalona bij Barcelona aan longkanker en algehele lichamelijke verwaarlozing. Hij werd door honderdduizenden ten grave gedragen in z’n geboortestad San Fernando in Zuid-Spanje. Zijn mausoleum op de gemeentelijke begraafplaats is nog steeds een bedevaartsoord.
Zie ook: Volksfeest in Jerez de la Frontera voor flamencokoningin Lola Flores
Hij begon z’n carrière op zeer jeugdige leeftijd (rond z’n achtste) in Venta de Vargas. Het restaurant in San Fernando is zeker een bezoekje waard, want het gebouw ademt geschiedenis. Aan bijna elke wand hangt een portret van de beroemde zanger.
Mocht je koffie bestellen dan kijkt Camarón je vanachter het glas van een schilderij je aan. Maar de zaak is zeker de moeite waard. De drank is ok en het eten ook. Regelmatig treden er flamencoartiesten op.
Nog een museum: het geboortehuis van de familie van Camarón
Het oude museum is gevestigd is het geboortehuis van José Monje Cruz, zoals de zanger heette, in Calle Carmen. Dat was toentertijd een zeer arme wijk. In het huis van Camarón woonden zeventig mensen. De wegen waren van zand die veranderden in modderpaden tijdens de winter. Dat is bijna niet meer voor te stellen als je er rondloopt.
Een typische verhaal voor het verschil tussen arm en rijk is het verhaal over wijkkerk (Iglesia del Carmen). De rijke mensen die woonden aan de hoofdweg Calle Real mochten door het enorme voorportaal, de armen waaronder de familie van Camarón, stapten binnen via de achterdeur.
Voor de liefhebber heeft de stad zelfs een heuse wandelroute uitgestippeld, die langs onder meer Venta de Vargas, het praalgraf en natuurlijk het geboortehuis van Camarón loopt.
Wil je meer over deze internationaal artiest weten? Wij schreven over hem en zijn geboortestad San Fernando uitvoerig in onze digitale reisgids over Costa de la Luz.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Zie ook: Toeristenbureau San Fernando
Zie ook: Folder Camarónroute (pdf, ook in het Engels)
Je las net ons 100-ste verhaal. Een terugblik (aug.2019)
Je hebt net ons 100-ste verhaal gelezen. Daar zijn we fier op. Sinds het bestaan van ons blog (eind 2016) publiceren we regelmatig reisverhalen. Meestal doen we dat om de veertien dagen. Het merendeel van onze bezoekers komt uit Nederland. Op plaats twee staat prominent België. Nummer drie zijn de Spaanse kijkers (vakantiegangers en overwinteraars).
Nog wat andere getallen. Ons verhaal heeft gemiddeld 1100 woorden. Dat zijn best wel lange verhalen, zo geven we toe. Toch zijn jullie goede lezers. De gemiddelde leestijd bedraagt ruim twee minuten. Met af en toe een uitschieter naar de vier-vijf minuten (recensie hotspot-extender).
Per maand tellen we 1500 bezoekers en de tendens is stijgend. Hoera dus. Vorig jaar waren dat er 1000.
Populairste verhaal dit jaar: hoe we de hitte overwinnen in onze camper. Op plaats twee staat de recensie over de hotspot-extender. Die pagina wordt gespeld, merken we. Daarna komen de pagina’s over onze e-reisboeken en ons onderzoek over de groei van de camperplekken in Spanje.
Blijkbaar vinden jullie onze verhalen wel oke en dat doet ons deugd. We willen jullie daarvoor hartelijk bedanken! Ook namens Smuikje. Die is aan het shinen (schitteren) op zijn bandjes. (Bronnen: WordPress, Google Analytics).
Aanvulling jan 2023: we hebben dit verhaal geactualiseerd met foto’s en tekst na ons bezoek in december 2022 aan het centro-museum Camarón.
Ontdek meer van Camper Smuikje gaat los
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
6 augustus 2019
Altijd leuk jullie verhalen. Succes komt na hard werken. Proficiat.
6 augustus 2019
Thnx!
4 augustus 2019
Gefeliciteerd met jullie honderdste verhaal. Ik word er altijd weer blij van als er een nieuw verhaal is en wil dan eigenlijk weer snel naar Spanje.
4 augustus 2019
Leuk om te lezen!