Flamencozanger Camarón blijft leven in San Fernando

Hier begon de carrière van Camarón. In het restaurant Venta de Vargas kun je nog altijd eten.
Hier begon de carrière van Camarón. In het restaurant Venta de Vargas kun je nog altijd eten.

De beroemde flamencozanger Camarón, die 27 jaar geleden overleed, krijgt een nieuw museum in zijn geboortestad San Fernando. Het gebouw is nog niet klaar; de bouwvakkers zijn nog hard aan het werk, maar het lijkt erop dat dit Centro de Interpretación voor Camarón dit jaar (2019) zijn deuren zal openen.

In 2017, tijdens de herdenking van Camaróns 25-jarig overlijden, maakte de Andalusische deelregering bekend 3,5 miljoen euro uit te trekken voor de bouw van een complex met vier zalen, waar, natuurlijk, ook muziek gespeeld kan worden. Want Flamenco is een muzikaal monument van het land, vertelde de toenmalige president van de provincie, Susana Díaz.

Het nieuwe museum in wording.
Het nieuwe museum in wording.

Het museum komt te staan op een historisch terrein. Het gebouw leunt tegen het restaurant Venta de Vargas aan, de plek waar de jonge Camarón zijn carrière begon. Op enkele meters afstand staat het standbeeld van de flamencozanger dat naar het Centro zal kijken.

De belangrijkste bezienswaardigheden rond Camarón in San Fernando (Kaart gemeente en OSM).
De belangrijkste bezienswaardigheden rond Camarón in San Fernando (Kaart gemeente en OSM).

Inmiddels is Camarón al 27 jaar dood, maar in Spanje wordt nog steeds gerouwd om één van de grootste flamenco-artiesten ooit. Camarón de la Isla overleed 2 juli 1992 op 42-jarige leeftijd in Badalona bij Barcelona aan longkanker en algehele lichamelijke verwaarlozing. Hij werd door honderdduizenden ten grave gedragen in z’n geboortestad San Fernando in Zuid-Spanje. Zijn mausoleum op de gemeentelijke begraafplaats is nog steeds een bedevaartsoord.

Achter de bar hangt een portret van de beroemde flamencozanger.
Achter de bar hangt een portret van de beroemde flamencozanger.

Hij begon z’n carrière op zeer jeugdige leeftijd (rond z’n achtste) in Venta de Vargas. Het restaurant in San Fernando is zeker een bezoekje waard, want het gebouw ademt geschiedenis. Aan bijna elke wand hangt een portret van de beroemde zanger.

Twee fans eren de overleden zanger bij zijn mausoleum.
Twee Hollandse fans eren de overleden zanger bij zijn mausoleum.

Mocht je koffie bestellen dan kijkt Camarón je vanachter het glas van een schilderij je aan. Maar de zaak is zeker de moeite waard. De drank is goed en het eten ook. Regelmatig treden er flamencoartiesten op.

Advertentie: e-reisgids Cádiz
Cover e-reisgids CádizDe parel van het Spaanse zuiden. Bekijk de temperamentvolle havenstad van de flamenco. Cádiz, een stad om weg te dromen, om te flaneren door het historische centrum. Deze gids neemt je mee naar de enorme kathedraal, het Romeinse amfitheater, de levendige Mercado, het schilderij van El Greco, de Fenicische opgraving en de restaurantwijk La Viña. We nemen je ook mee naar de oude marine- en flamencostad San Fernando. Prijs 9,99 euro,150 pagina’s, 235 foto’s. Meer informatie? klik hier. Of ga direct naar: Apple Bookstore    

Het oude museum overigens is gevestigd is het geboortehuis van José Monje Cruz, zoals de zanger eigenlijk heette,  in Calle Carmen. Dat was toentertijd een zeer arme wijk. In het huis van Camarón woonden toen zeventig mensen. Dat is bijna niet voor te stellen als je er rondloopt.

Het beeld van Camarón staat tegenover het nieuwe museum en bij Venta de Vargas.
Het beeld van Camarón staat tegenover het nieuwe museum en bij Venta de Vargas.

Voor de liefhebber heeft de stad zelfs een heuse wandelroute uitgestippeld, die langs onder meer Venta de Vargas, het mausoleum en natuurlijk het geboortehuis van Camarón loopt.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla en wijnstreek Condado de Huelva. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.
Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Wil je meer over deze internationaal bekende en nog steeds betreurde artiest weten? Wij schreven over hem en zijn geboortestad in ons e-book in de Apple Store.

Straatbeeld van San Fernando met het gerestaureerde gemeentehuis.
Straatbeeld van San Fernando met het gerestaureerde gemeentehuis.

Je las net ons 100-ste verhaal. Een terugblik

Je hebt net ons 100-ste verhaal gelezen. Daar zijn we fier op. Sinds het bestaan van ons blog (eind 2016) publiceren we regelmatig reisverhalen. Meestal doen we dat om de veertien dagen. Het merendeel van onze bezoekers komt uit Nederland. Op plaats twee staat prominent België. Nummer drie zijn de Spaanse kijkers (vakantiegangers en overwinteraars).
Nog wat andere getallen. Ons verhaal heeft gemiddeld 1100 woorden. Dat zijn best wel lange verhalen, zo geven we toe. Toch zijn jullie goede lezers. De gemiddelde leestijd bedraagt ruim twee minuten. Met af en toe een uitschieter naar de vier-vijf minuten (recensie hotspot-extender).
Per maand tellen we 1500 bezoekers en de tendens is stijgend. Hoera dus. Vorig jaar waren dat er 1000.
Populairste verhaal dit jaar: hoe we de hitte overwinnen in onze camper. Op plaats twee staat de recensie over de hotspot-extender. Die pagina wordt gespeld, merken we. Daarna komen de pagina’s over onze e-reisboeken en ons onderzoek over de groei van de camperplekken in Spanje.
Blijkbaar vinden jullie onze verhalen wel oke en dat doet ons deugd. We willen jullie daarvoor hartelijk bedanken! Ook namens Smuikje. Die is aan het shinen (schitteren) op zijn bandjes. (Bronnen: WordPress, Google Analytics). 

4 Reacties

 1. Thys
  6 augustus 2019

  Altijd leuk jullie verhalen. Succes komt na hard werken. Proficiat.

  1. CamperSmuikje
   6 augustus 2019

   Thnx!

 2. hg weezeman
  4 augustus 2019

  Gefeliciteerd met jullie honderdste verhaal. Ik word er altijd weer blij van als er een nieuw verhaal is en wil dan eigenlijk weer snel naar Spanje.

  1. CamperSmuikje
   4 augustus 2019

   Leuk om te lezen!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven