Volksfeest in Jerez de la Frontera voor flamencokoningin Lola Flores

Lola Flores is een fenomeen in de Spaanstalige wereld. Fotografen doen dan ook veel moeite om iets met Lola te maken. Deze man fotagrafeert Playmobil-popetjes voor het Lola-bord.
Lola Flores is een fenomeen in de Spaanstalige wereld. Fotografen doen dan ook veel moeite om iets met haar te maken. Deze man fotografeert Playmobil-poppetjes voor het Lola-bord. Op de achtergrond krijgen de toeschouwers gratis geraniums aangereikt.

(Met YouTube-fimpje!)

“We zijn trots op Lola Flores. Ze hoort bij Jerez de la Frontera”. Als de spreker op het zonovergoten podium dat zegt, klapt het publiek enthousiast in zijn handen. Instemmend wordt hier en daar hard haar naam geroepen: “Lola”.

Lola Flores is een begrip in sherry- en flamencostad Jerez de la Frontera, Spanje én Latijns-Amerika. De zangeres, danseres en filmactrice wordt op 21 januari op een groot plein in Jerez geëerd met een feest ter ere van haar honderdste verjaardag. Lola werd geboren in 1923 en stierf in 1995 in de Spaanse hoofdstad Madrid, maar haar ster schittert nog steeds. 

Tv-camera’s

De herdenking van de honderste verjaardag wordt goed gevolgd door de tv-camera's.
De herdenking van de honderdste verjaardag wordt goed gevolgd door de tv-camera’s.

Dat maken de vele tv-camera’s duidelijk die om het podium heen staan. Naast de cameramensen van de nationale omroep RTVE, de Spaanse NOS,  staan of zitten de presentators van de regionale en lokale omroepen. Voor één omroeper van de Andalusische tv-omroep Canal Sur is tegenover het hoofdpodium een verhoging gebouwd met een spierwitte zetel. Op televisie en internetpagina’s verschijnen de livereportages. Gretig zoomen de camera’s in op de sherry-schenkende mannen van Tio Pepe en de rijen mensen voor de gratis te verkrijgen geraniums. De bloemen moeten Jerez een fleurig karakter geven in de stijl van Flores.   

Een van de zangeressen die een lied van Lola wil vertolken. Ze wordt moed ingesproken, zo te zien.
Een van de zangeressen die een lied van Lola wil vertolken. Ze wordt moed ingesproken, zo te zien.

Vrolijke sfeer

Fotografen met enorme lenzen lopen rond om de vrolijke sfeer en de optredende artiesten vast te leggen, want haar nummers worden op dit plein vertolkt. Bijna alle toeschouwers kennen haar muziek die vooral in de jaren veertig en vijftig bekend werd. In de jaren erna ontdekte de film Flores. De productie van deze flamenco-ster was enorm. Ze maakte meer dan twintig platen en speelde een rol in dertig films, waarbij de rode bloem in haar zwarte haar een belangrijk kenmerk werd. 

Flores die werd geboren in de zigeunerwijk San Miguel in Jerez speelde vaak de rol van de zigeunervrouw, een rol die op haar lijf was geschreven, hoewel haar familie slechts gedeeltelijk zigeunerbloed had. De bewoners van de wijk én de stad zijn enorm trots op haar. Haar ouderlijk huis aan de Calle Sol, is op haar honderdste verjaardag extra versierd met de groen-wit-groene Andalusische vlag en Spaanse bandera.

Jerez is trots op haar beroemde dochter. Op de foto (met rood t-shirt) de burgemeester van Jerez de la Frontera. (YouTube-filmpje 2 min.).
Jerez is trots op haar beroemde dochter. Op de foto (met rood t-shirt) de burgemeester van Jerez de la Frontera. (YouTube-filmpje 2 min.).

Voorbeelddochter Flores

Ze is immers de voorbeelddochter van de Zuid-Spaanse deelstaat Andalusië, hoewel Lola langer geleefd heeft in Madrid dan in Jerez en in de Spaanse hoofdstad begraven is. De regionale tv-verslaggever is tijdens de herdenking in een hoerastemming als hij de gerestaureerde slaapkamer met balkon van het eenvoudige geboortehuis mag bekijken. 

De stenen plaquette op de buitenmuur en de vrolijk beschilderde garagedeur met Lola in diverse dansposes en met felgekleurde jurken zijn niet te overzien. Haar huis is inmiddels een bescheiden bedevaartsoord geworden. Verderop in de straat staat een groot standbeeld van de zangeres met angstaanjagende, lange vingers.  

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Het geboortehuis van Lola Flores aan de Calle Sol.
Het geboortehuis van Lola Flores aan de Calle Sol 45.

Vernieuwer traditionele flamenco

Lola Flores was in haar tijd een vernieuwer van de traditionele flamenco, wordt gezegd. Ze introduceerde jazz en rumba in haar muziek. Als ze naar Madrid verhuist explodeert haar carrière pas echt. Ze ontvangt miljoenen voor haar films, waarmee ze de best betaalde actrice van Spanje wordt. Ze geeft concerten in Latijns-Amerika, wordt een ster in Mexico en treedt op in New York. De zangeres-actrice is ondertussen een larger-than-life-persoonlijkheid.

Ze wordt rijk. Dat geld levert haar jaren later ook problemen op met de Spaanse belastingdienst. Na haar veroordeling wegens belastingontduiking klaagt ze, geschrokken over de enorme boete, en wordt ze nog een keer ‘beroemd’ met haar verzuchting: “Als iedere Spanjaard mij een peseta geeft dan kan ik betalen”.  

In Jerez staan zo'n dertig Bodega's. Een ervan schonk gratis sherry (Fino) uit. Dat deed de werknemer met een sierlijk gebaar.
In Jerez staan zo’n dertig Bodega’s. Een ervan schonk gratis sherry (Fino) uit. Dat deed de werknemer met een sierlijk gebaar.

Museum voor Lola Flores

Het publiek in het zonovergoten Jerez de la Frontera herinnert zich tijdens de viering van haar honderdste verjaardag echter alleen de leuke zaken. Als er een quiz wordt gehouden over Lola gaan massaal de handjes omhoog om het goede antwoord te geven. Ze is, bijna dertig jaar na haar sterfdag, nog steeds populair. Als de zangeressen en zangers met veel enthousiasme Lola’s nummers vertolken wordt er massaal meegezongen, waardoor er een echt volksfeest ontstaat naast het in aanbouw zijnde Lola-museum aan het Bélenplein. Daarmee krijgt opnieuw een beroemde flamenco-artiest aan de Costa de la Luz, na flamecozanger Camarón in San Fernando, een eigen herdenkingsplaats. 

Het gezellige en intieme Jerez de la Frontera ligt dicht tegen de relatief onontdekte kust van Costa de la Luz aan.
Het gezellige en intieme Jerez de la Frontera ligt dicht tegen de onontdekte kust van Costa de la Luz aan.

Zie ook: toerismebureau Jerez de la Frontera

Scroll naar boven