Obregón schenkt sherry ook in je eigen fles

'El Cote' schenkt nog altijd de flessen vol.
‘El Cote’ schenkt nog altijd de flessen vol.

Lekker gemaakt door onze filmpjes op Facebook en Twitter van Cádiz en El Puerto de Santa María? Dan willen we jullie nu lekker maken met sherry, want je bent hier in de zogeheten Sherrydriehoek Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto. De steden van de grote bekende merken als Tio Pepe, Caballero, González Byass en Osborne. De namen ook van dé logo’s van Spanje.

Bij Osborne is alles gedesignd, ook deze stier die je overal in het land ziet staan.
Bij Osborne is alles gedesignd, ook deze stier die je overal in het land ziet staan.

Visite

Bij alle deze sherryproducenten kun je op visite. Een kijkje in de keuken nemen. Leuk en informatief met na afloop uiteraard een drankje en een hapje, maar het zijn allemaal ongelofelijk ‘gelikte shows’ van mannen en vrouwen in strakke pakken.

Bij Obregón aan de Calle Zarza 51 is niets gedesignd.
Bij Obregón aan de Calle Zarza 51 is niets gedesignd.

Oudste kroeg van El Puerto

Wil je iets anders? Wil je tussen de lokale bevolking genieten van een goed én vooral goedkoop glaasje druivensap dan is een bezoek aan de oudste kroeg van El Puerto de Santa María aan te bevelen. In Obregón aan de Calle Zarza 51 (net achter en evenwijdig aan de lokale Mercado de Abastos en het kloppende centrum van de stad) kun je je hart ophalen.

De oude sherryvaten met kraantjes.
De oude sherryvaten met kraantjes.

Je eigen fles laten vullen

Hier staan de vaten vol Fino, Amontillado, Oloroso, Cream en Pedro Ximenez. Vaten met een kraantje, waaruit je je eigen meegenomen plastic fles met één van de dranken kan laten vullen. Maar ook de kroeg waar je een vers getapt glaasje Fino voor een euro achterover kan slaan.

Obregón is een echte stakroeg.
Obregón is een echte stakroeg.

Het is een echt stacafé. Het is absoluut niet gelikt. Wel schoon, maar het is een tent waar je de sherry ruikt. En waar de muren versierd zijn met stieren, stierenvechters en beroemdheden die de kroeg ook een bezoekje hebben gebracht, zoals de Spaanse keeper Iker Casillas, die er in 2010 voor zorgde dat Nederland geen wereldkampioen voetbal werd.

Ook de Spaanse keeper van het nationale voetbalelftal, Iker Casillas, bracht de kroeg een bezoek.
Ook de Spaanse keeper van het nationale voetbalelftal, Iker Casillas, bracht de kroeg een bezoek.

Goedkoper

Mocht je je afvragen of Obregón goed spul schenkt dan is het antwoord ja. Ze bottelen zelfs voor grote (dure) merken als Lustau. Alleen omdat op hun glaasjes en flessen geen merk staat is alles stukken goedkoper. Je hoeft niet zelf je fles mee te nemen. Je kunt ook een glazen fles kopen en die laten vullen. Wij waren voor één copa ofwel glaas Fino, één copa Amontillado en een liter fles gevuld met Fino 6 euro kwijt.


Het wijnhuis is tegenwoordig eigendom van Manuel González. Het is een echt familiebedrijf, waar je door de baas of z’n zonen bediend wordt. Of door de 84-jarige El Cote. De beeltenis van deze oude man staat pontificaal op één van de vaten.

Een korte impressie.

Kwetsbaar

Maar als je geluk hebt, word je zelf geholpen door dit kwetsbare fenomeen. El Cote (José García Cote) is een ver familielid, dat ooit marinechef was, maar die nu rondschuifelt door de zaak om vooral overal nog bij betrokken te blijven.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Obregón ontstond in 1935 toen de inwoner van El Puerto D. José Luiz González Obregón met het café annex sherryhandel begon. De man was een veel gevraagd wijnexpert, die op z’n dertigste, na jaren voor anderen gewerkt te hebben, voor zichzelf te beginnen. Hij, en later z’n zoon en kleinzonen werden vooral bekend vanwege het vergrijzen of verouderen van allerlei soorten sherry’s. Daarmee heeft Obregón behoorlijk wat internationale prijzen mee in de wacht gesleept.

Scroll naar boven