Primitief vissen voor rijke Japanners

Op grijpafstand liggen in de maanden april en mei de vissersboten voor de kust van Zahara de los Atunes,
Op grijpafstand liggen in de maanden april en mei de vissersboten voor de kust van Zahara de los Atunes,

We hadden de vuurdoop al gehad in supermarkt El Paseo in El Puerto de Santa Maria. Een tonijn blijkt een enorme vis, sommigen wegen zelfs 400 kilo. Voordat hij in al z’n onderdelen in de winkel ligt, is de ‘supermarktslager‘ die de tonijn slachtte, er 17 minuten mee bezig geweest.

Maar waar komt dat lekkere beest eigenlijk vandaan? Die van El Paseo komt uit Conil, een kustplaats aan de Costa de la Luz, maar de echte komt uit Barbate en Zahara de los Atunes.

Lieflijk

Zahara is een lieflijk vissersplaatsje, maar tegenwoordig vooral een recreatiedorp, waar met name Spanjaarden naar toegaan. In deze maanden valt het wel mee, maar tijdens het zomerseizoen wordt het dorpje ‘plat gelopen’ door Madrilenen en andere stedelingen. Niet op de hutje-mutje-manier zoals wij dat bij een mooie dag in Zandvoort of Scheveningen kennen, maar er liggen wel honderden Spanjaarden op het strand. Logisch, want de koperen ploert brandt hier volgens de annalen zo’n 3000 uur per jaar.

Foto’s uit een tonijnrestaurant:

Rauw

Momenteel (eind mei) is het echter nog de tijd van de atunvissers, die je op ‘grijphoogte’ aan de kust aan het werk kan zien.
Nog beter… Je kunt de vangst vers eten. Rauw of ietwat aangemaakt, is wat dat betreft echt het lekkerst. Wie deze vis vers wil eten kan het beste in Zahara zelf blijven. De vissen worden weliswaar als delicatesse naar Japan vervoerd, maar voor de plaatselijke liefhebber blijft er genoeg over in specialisteitenrestaurants als Antonio en Campero. Er zijn zoveel heerlijke varianten dat één avond uit eten veels te weinig is…

Scroll naar boven