‘Westernheld’ Smuikje op zoek naar Indiana Jones in Cabo de Gata

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Het typische landschap van Cabo de Gata, dat in vele westerns dienst heeft gedaan als decor.
Het typische landschap van Cabo de Gata, dat in vele westerns dienst heeft gedaan als decor.

Cabo de Gata is letterlijk en figuurlijk bijzonder fotogeniek. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan indrukwekkende rotsformaties, half-woestijnachtige landschappen, (hopelijk) uitgebluste vulkanen en betoverende stranden. Het is een leeg gebied met een kust die nog grotendeels onbebouwd is. Scenes à la het vakantiedorp Benidorm met zijn wolkenkrabbers zie je er gelukkig niet.

Op playa de Monsul speelde een scene uit Indiana Jones and the Last Crusade met Harrison Ford
Op playa de Monsul speelde een scene uit Indiana Jones and the Last Crusade met Harrison Ford.

Toeristen zijn niet de enigen die dat zien. Waarschijnlijk heeft iedereen Cabo de Gata al eens gezien. Zonder het te weten overigens. Maar de speelfilms waarvan de meesten denken dat ze diep in het wilde westen van de Verenigde Staten zijn gefilmd, zijn in werkelijkheid in de overweldigende natuurpracht van het extreem droge achterland van Almeria opgenomen.

De plaatselijke horecaondernemer van San José speelt met dit reclameplakaat in op de vele films die er gedraaid zijn. Je ziet Charles Bronson en Claudia Cardinale
De plaatselijke horecaondernemer van San José speelt met dit reclameplakaat in op de vele films die er gedraaid zijn. Je ziet Charles Bronson en Claudia Cardinale.

Wat dacht je van Indiana Jones and the last Crusade, Once Upon a Time in the West of The Good, the Bad and The Ugly of oorlogsepos Patton. Ook Lawrence of Arabia werd hier opgenomen.

Geen toevalstreffers, want Almeria, Cabo de Gata en het woestijnachtige gebied rond het dorpje Tabernas in Fort Bravo-Little Hollywood hebben in meer dan tweehonderd films dienst gedaan als decor.

Vroeger namen de bewoners van dit deel van de Spaanse regio Andalusië dat als vanzelfsprekend aan. Maar sinds een paar jaar begint door te dringen dat het best bijzonder is wat er allemaal op die droge vlaktes gebeurt en dat toeristen het misschien leuk vinden om al die opnamelocaties verspreid over het land te bezoeken.

Dit is de voorpagina van het 32 pagina’s tellende boekje van de regio Almeria over haar filmgeschiedenis.

Het toeristenbureau van de regio heeft een 32 pagina tellend boekje gemaakt met drie routes door het achterland van Almeria en één van 7 kilometer door de stad. Zo is er bijvoorbeeld een speciale westernroute, die langs Fort Bravo-Little Hollywood voert en waar de toerist na het neertellen van 19,40 per persoon getrakteerd wordt op vallende, rennende en schietende stuntmannen. Wie wil mag z’n eigen hoofdrol spelen in een of andere spaghettivariant van Sergio Leone.

Ook is er tegenwoordig de professionele website filmingalmeria.com gericht op regisseurs die niet alleen indrukwekkende, natuurlijke decors zoeken, maar ook een goed onderdak voor hun vaak omvangrijke cast. Alles om de filmers en acteurs in de watten te leggen.

Logisch, het legt de streek, een van de armste van Spanje, geen windeieren, want wie wil nou niet de volgende Sergio Leone worden, die dankzij z’n spaghettiwesterns nooit meer uit het collectieve geheugen zal verdwijnen.

De baai van Los Escullos waar James Bond-vertolker Sean Connery en Indiana Jones-hoofdrolspeler Harrison Ford hun opwachting maakten. Ook werd hier The Daltons versus Lucky Luke opgenomen
De baai van Los Escullos waar James Bond-vertolker Sean Connery en Indiana Jones-hoofdrolspeler Harrison Ford hun opwachting maakten. Ook werd hier The Daltons versus Lucky Luke opgenomen.

Aan deze grootheid is een aantal decennia geleden al het westerndorpje Tabernas gewijd. Hier kan de bezoeker zichzelf voor een tijdje Claudia Cardinale of Charles Bronson voelen.

Deze twee waren op zoek naar een filmrolletje...(overigens, het is niet gelukt)
Deze twee waren op zoek naar een filmrolletje…(overigens, het is niet gelukt)

 


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gepubliceerd door

CamperSmuikje

Over een lief campertje genaamd Smuikje dat met Walter Devenijns en Janine Stougie rondreist, terwijl de baasjes e-books maken, reisverhalen schrijven & genieten.

4 gedachten over “‘Westernheld’ Smuikje op zoek naar Indiana Jones in Cabo de Gata”

 1. Zo jammer. Fotogeniek en dan geen filmrol krijgrn.
  Wat een mooie omgeving en natuurlijk bijzondere locatie.
  Bedankt voor de info weer een beetje wijzer geworden hoe beelden onze fantasie op hol brengen.

Reacties zijn gesloten.