‘Westernheld’ Smuikje op zoek naar Indiana Jones in Cabo de Gata

Het typische landschap van Cabo de Gata, dat in vele westerns dienst heeft gedaan als decor.
Het typische landschap van Cabo de Gata, dat in vele westerns dienst heeft gedaan als decor.

Cabo de Gata is letterlijk en figuurlijk bijzonder fotogeniek. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan indrukwekkende rotsformaties, half-woestijnachtige landschappen, (hopelijk) uitgebluste vulkanen en betoverende stranden. Het is een leeg gebied met een kust die nog grotendeels onbebouwd is. Scenes à la het vakantiedorp Benidorm met zijn wolkenkrabbers zie je er gelukkig niet.

Op playa de Monsul speelde een scene uit Indiana Jones and the Last Crusade met Harrison Ford
Op playa de Monsul speelde een scene uit Indiana Jones and the Last Crusade met Harrison Ford

Toeristen zijn niet de enigen die dat zien. Waarschijnlijk heeft iedereen Cabo de Gata al eens gezien. Zonder het te weten overigens. Maar de speelfilms waarvan de meesten denken dat ze diep in het wilde westen van de Verenigde Staten zijn gefilmd, zijn in werkelijkheid in de overweldigende natuurpracht van het extreem droge achterland van Almeria opgenomen.

De plaatselijke horecaondernemer van San José speelt met dit reclameplakaat in op de vele films die er gedraaid zijn. Je ziet Charles Bronson en Claudia Cardinale
De plaatselijke horecaondernemer van San José speelt met dit reclameplakaat in op de vele films die er gedraaid zijn. Je ziet Charles Bronson en Claudia Cardinale

Wat dacht je van Indiana Jones and the last Crusade, Once Upon a Time in the West of The Good, the Bad and The Ugly of oorlogsepos Patton. Ook Lawrence of Arabia werd hier opgenomen.

Geen toevalstreffers, want Almeria, Cabo de Gata en het woestijnachtige gebied rond het dorpje Tabernas in Fort Bravo-Little Hollywood hebben in meer dan tweehonderd films dienst gedaan als decor.

Vroeger namen de bewoners van dit deel van de Spaanse regio Andalusië dat als vanzelfsprekend aan. Maar sinds een paar jaar begint door te dringen dat het best bijzonder is wat er allemaal op die droge vlaktes gebeurt en dat toeristen het misschien leuk vinden om al die opnamelocaties verspreid over het land te bezoeken.

Land van de filmscenes

Dit is de voorpagina van het 32 pagina's tellende boekje van de regio Almeria over haar filmgeschiedenis.
Dit is de voorpagina van het 32 pagina’s tellende boekje van de regio Almeria over haar filmgeschiedenis.

Het toeristenbureau van de regio heeft een 32 pagina tellend boekje gemaakt met drie routes door het achterland van Almeria en één van 7 kilometer door de stad. Zo is er bijvoorbeeld een speciale westernroute, die langs Fort Bravo-Little Hollywood voert en waar de toerist na het neertellen van 19,40 per persoon getrakteerd wordt op vallende, rennende en schietende stuntmannen. Wie wil mag z’n eigen hoofdrol spelen in een of andere spaghettivariant van Sergio Leone.

Ook is er tegenwoordig de professionele website filmingalmeria.com gericht op regisseurs die niet alleen indrukwekkende, natuurlijke decors zoeken, maar ook een goed onderdak voor hun vaak omvangrijke cast. Alles om de filmers en acteurs in de watten te leggen.

Logisch, het legt de streek, een van de armste van Spanje, geen windeieren, want wie wil nou niet de volgende Sergio Leone worden, die dankzij z’n spaghettiwesterns nooit meer uit het collectieve geheugen zal verdwijnen.

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

De baai van Los Escullos waar James Bond-vertolker Sean Connery en Indiana Jones-hoofdrolspeler Harrison Ford hun opwachting maakten. Ook werd hier The Daltons versus Lucky Luke opgenomen
De baai van Los Escullos waar James Bond-vertolker Sean Connery en Indiana Jones-hoofdrolspeler Harrison Ford hun opwachting maakten. Ook werd hier The Daltons versus Lucky Luke opgenomen.

Aan deze grootheid is een aantal decennia geleden al het westerndorpje Tabernas gewijd. Hier kan de bezoeker zichzelf voor een tijdje Claudia Cardinale of Charles Bronson voelen.

Deze twee waren op zoek naar een filmrolletje...(overigens, het is niet gelukt)
Deze twee waren op zoek naar een filmrolletje…(overigens, het is niet gelukt).

4 reacties

 1. dICK hOGENKAMP
  12 maart 2017

  Mooi verhaal en foto’s.

  1. CamperSmuikje
   12 maart 2017

   Dank je Dick!

 2. marie peters
  12 maart 2017

  Zo jammer. Fotogeniek en dan geen filmrol krijgrn.
  Wat een mooie omgeving en natuurlijk bijzondere locatie.
  Bedankt voor de info weer een beetje wijzer geworden hoe beelden onze fantasie op hol brengen.

  1. CamperSmuikje
   12 maart 2017

   Vonden wij ook?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven