Zoobotanico, een beschermplek voor de bedreigde Lynx

De kathedraal van Jerez de la Frontera
De kathedraal van Jerez de la Frontera

Begonnen als botanische tuin is de dierentuin van Jerez de la Frontera momenteel na Madrid en Barcelona, de nummer drie van Spanje. Dat komt vooral door de fokprogramma’s, waarmee het knusse parkje, dat meer weg heeft van een vergrote, tropische kinderboerderij met ietwat minder aaibare beesten in het assortiment, naam maakt.

Zo is Jerez bekend om z’n programma voor de instandhouding van de linx. Deze iberische tijger werd met uitsterven bedreigd, maar begint meer en meer terug te keren in de Spaanse natuur.

De dierentuin begon ooit als een botanische tuin. Dat verleden is nog steeds goed terug te zien.
De dierentuin begon ooit als een botanische tuin. Dat verleden is nog steeds goed terug te zien.

Camera’s

Niet dat het schuwe dier zich in de dierentuin vaak laat zien, maar dankzij een televisiecamera in een van de leefruimtes van de dieren is te zien dat er onlangs kleintjes geboren zijn (midden april 2016), die als speelse poesjes met elkaar en moeders aan het klieren zijn. De linx is wel duidelijk de hit van het park. Ondanks de geringe kans het beest in levende lijve te aanschouwen.

Hele schoolklassen uit Spanje komen de linxen bekijken. Ook veel volwassenen en internationale bezoekers zijn door de beesten gefascineerd. In Spanje komen de grote poezen vooral in het zuiden van het land voor. Met name het beroemde werelderfgoed en natuurpark Donaña biedt volop leefruimte aan de dieren. Op het platteland in het zuiden kom je tegenwoordig zelfs waarschuwingsborden voor overstekende linxen tegen. Wat natuurlijk wel iets zegt over de toenemende hoeveelheid van deze wilde dieren. Het fokprogramma in Jerez de la Frontera mag een succes worden genoemd.

Succesvol

Het rode pandabeertje zit ook in een speciaal fokprogramma van de Zoobotanico in Jerez
Het rode pandabeertje zit ook in een speciaal fokprogramma van de Zoobotanico in Jerez

Zoobotanico is overigens niet alleen bekend vanwege het succesvolle fokprogramma met de linx, maar ook door andere zeldzame dieren die hier huizen om ervoor te zorgen dat hun voortbestaan gegarandeerd wordt. Andere aandachttrekkers zijn bijvoorbeeld de rode pandabeer, de iberische wolf, camaleons, diverse apensoorten en een kudde flamengo’s.

e-reisgids Jerez de la Frontera & El Puerto de Santa María
Het sherryhart van Spanje. Prijs 8,99 euro, 154 pagina’s, 248 foto’s. Meer informatie? klik hier. Of ga direct naar: Apple Bookstore    
Scroll naar boven