Voor ons hebben de sociale media een nieuwe, mooie wereld geopend. Dankzij jullie.

Blogger Martin Lammertink en z'n vrouw Miriam hebben een bijzonder leuke woordkeuze om over hun belevenissen te verhalen. Hier zijn ze samen met hond Joep, trouwe reisgenoot.
Blogger Martin Lammertink en z’n vrouw Miriam (camperjoy.com) hebben een bijzonder leuke woordkeuze om over hun belevenissen te verhalen. Hier zijn ze samen met hond Joep.

Facebook, Twitter en andere sociale media staan geregeld in een slecht daglicht. Verslaafd, misbruik, nepnieuws en geen echt contact, om er maar een paar te noemen. Het is vast allemaal waar, maar het is hoe je ermee omgaat. En daar ben je zelf bij.

Sociale media hebben ons veel gebracht. Namelijk jullie. Een verrijking constateren we nu we zo’n beetje twee jaar ons er fanatieker mee bezighouden. Sociale media zijn onze lifeline naar de werkelijkheid, naar echte mensen. In eerste instantie was het er om contact met de achtergelaten vrienden te houden, maar we hebben heel veel meer gekregen. Volgers. Maar voor ons meer dan dat. Nieuwe vrienden.

Ik heb het boek gedownload en ben onmiddellijk naar het hoofdstuk over Cádiz gegaan. Omdat ik daar al eens geweest ben. Ik was benieuwd wat jullie ervan maakten. Het was veel beter dan ik verwachtte. Zowel de zeer uitgebreide inhoud als de zeer aantrekkelijke layout zijn mij zeer bevallen. Dat is natuurlijk het voordeel van een ebook. Het komt op een pagina meer of minder niet aan. Proficiat. Citaat Wim Thys

 • Hier kun je de blog van Wim Thys vinden met verhalen over en wandelroutes in zijn favoriet gebied Cabo de Gata
Gerhard van Dijk (links) en Ron Maat, onze trouwe eindredacteuren, tijdens 'werkbespreking' in onze Zwolse stamkroeg In De Buurt.
Gerhard van Dijk (links) en Ron Maat, onze trouwe eindredacteuren, tijdens ‘werkbespreking’ in onze Zwolse stamkroeg In De Buurt.

Hulp

Zo heeft Janine oud-collega’s van de Stentor teruggevonden. Toen wij als uitgevers bezig waren met ons vorige boek ‘De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld‘ meldde zich ineens Gerhard van Dijk. Ooit corrector bij Tijl Krantenuitgeverij in Zwolle en nu vooral geïnteresseerd in het e-boek dat verhaalt over de geschiedenis van de vijfde krant van Nederland.

e-Pubversie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (e-Pub/Pdf)
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Te koop bij: Boekenbestellen.nl

Van het één kwam het ander. Gerhard ging ons helpen, als eindredacteur. Ook aan ons nieuwste boek ‘Costa de la Luz, het land van de glimlach‘, heeft hij meegewerkt. Heerlijk, want deze gedreven Zwollenaar – of zoals hij zelf trots aanvult: geboren in Kampen – is een echte boekenman. Als kind dankzij z’n vader besmet met het boekenvirus werkt hij tegenwoordig als boekennaaier bij Wilco in Amersfoort. We hebben er een oude bekende als nieuwe vriend bijgekregen.

Kritiek

Ook met onze andere eindredacteur, vriend Ron Maat, houden we via de sociale media contact. Ron was journalist bij Wegener en bij opvolger de Persgroep, maar verdween na een reorganisatie van de loonlijst. Jammer voor het bedrijf, want zo’n betrouwbare kracht is goud waard. Dat merken wij keer op keer nu Ron zich op vrijwillige basis inzet voor onze producties. Uiteraard hopen wij dat op korte termijn zich een werkgever bij hem meldt, maar tot die tijd zijn wij dankbaar voor z’n goede werken, z’n altijd opbouwende kritiek.

Dankbaar zijn we voor de mooie mensen die ons volgen via ons blog, op Facebook en bijvoorbeeld Twitter. Sommigen hebben ons boek gekocht en maken zich zorgen of het met de betaling wel goed komt. Diepgeroerd waren we door een mevrouw die ons mailde dat ze ons boek had gekocht, maar dat er nog geen geld van haar rekening was gehaald en of ze ons op een andere manier kon betalen.

Overdonderd waren we door dit bericht in onze mailbak.
Overdonderd waren we door dit bericht in onze mailbak.

Hartverwarmend

We waren perplex. Zo lief, zo mooi, zo hartverwarmend. Gelukkig is het goed gekomen met de betaling. Deze mevrouw zal altijd een bijzonder plekje in ons hart houden. Dit alles had echter niet gekund zonder sociale media. Ja, tuurlijk was het met de postduif of via de PostNL op den duur ooit misschien ook wel goed gekomen. Maar alle rompslomp, bureaucratie, talloze mensen die er tussen zitten en de tijd die er overheen gaat, zouden hebben gefrustreerd. Met de kans dat het niet goed gekomen zou zijn.

Nu hebben we direct contact. Eén op één. En dat is mooi. Je praat direct met je klanten, waarvan sommigen vrienden en kennissen worden. Mensen die je tips geven, die je steunen, die je soms met prachtige woorden bedanken. Wij vinden het bijzonder.

In hun blog Camperjoy.com besteedden Martin en Miriam uitgebreid aandacht aan ons e-reisboek Costa de la Luz, het land van de glimlach.
In hun blog Camperjoy.com besteedden Martin en Miriam uitgebreid aandacht aan ons e-reisboek Costa de la Luz, het land van de glimlach.

Welgemeend

Kijk naar Martin, Miriam en hun hond Joep. Zelf ook fervente camperaars en bloggers van Camperjoy.com. We volgen elkaar al een hele poos en dat schept een band. Daarvoor hoef je elkaar niet in levende lijve te ontmoeten. Hun welgemeende woorden zijn voor ons bijzonder.

Meegenieten

Dat geldt ook voor nog zo’n reiziger annex fotograaf. De Belg Pierre Wuyts maakt zelf de mooiste foto’s en laat daar mensen van meegenieten via To be a tourist is a hard life. Fijn is dat hij geregeld ons inseint met tips en wetenswaardigheden. Nog mooier is dat hij ons zelfs het gebruik van z’n foto’s heeft aangeboden.

Mochten we ze publiceren dan zullen wij daar zeker z’n naam bijzetten, maar wat het zo bijzonder maakt is dat iemand die je twee jaar geleden nog niet kende dankzij Facebook een soort huisvriend is geworden.
Voor ons hebben de sociale media een hele nieuwe, vaak mooie wereld geopend. Dankzij jullie.

Onze Belgische volger, oud-fotograaf Pierre Wuyts met z'n vriendin Linda.
Onze Belgische volger, oud-fotograaf Pierre Wuyts met z’n vriendin Linda.
Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

2 reacties

 1. Trudy
  11 maart 2018

  Herkenbaar Smuikje. Ook wij hebben er internetkennissen bijgekregen doordat we als bloggende camperaars elkaars reisverhalen volgen. Jullie reken ik daar ook toe. Net als jullie heb ik een verleden bij Wegener en dat schept toch een soort band. In mijn geval was het bij het stiefzusje van de regionale kranten, namelijk de huis-aan-huis kranten en dan met name in het Rotterdamse. Zelf ben ik al enige tijd met vrijwillig pensioen maar een aantal oud-collega’s trof hetzelfde lot als julli eindredacteur Ron: overtollig geworden bij de laatste reorganisatie. Inderdaad, jammer van zoveel kennis die verloren gaat.

  1. CamperSmuikje
   11 maart 2018

   Grappig Trudy, die Wegener-link. En inderdaad, je krijgt zo er nieuwe kennissen bij. Jullie reis in Marokko hebben we met interesse gevolgd. Jammer van het weer, maar goed voor het land. Tot het volgende verhaal!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven