Eerst Barcelona zien en dan …verder reizen

De mooie Mercat, de overdekte markt aan La Rambla.(Barcelona).
De mooie Mercat, de overdekte markt aan La Rambla. (foto 1978, Janine Stougie)

Het zal jullie niet ontgaan zijn. Ons eerste e-reisboek is klaar en staat te pronken in iBooks, de boekhandel van Apple. Het heeft zelfs een poosje op nummer 1 gestaan, inmiddels is ‘ie ietwat weggezakt. We zijn op weg naar nieuwe avonturen. In eerste instantie niet voor een nieuwe reisgids. We gaan de eerste weken namelijk vooral ontspannen.

Om te beginnen in Barcelona. Ooit, heel lang geleden, zijn we er geweest. Janine in 1978. En wij samen in 1991. Met onze Seat Marbella (Spaanse Fiat Panda) en tent. Het was voor de Olympische Spelen, die in 1992 Barcelona een nieuwe impuls moesten geven.

Dat is gelukt. Tegenwoordig is de stad niet meer weg te denken op de tripjeslijst van veel mensen. Maar toen wij er waren kwam je nauwelijks toeristen tegen. Zo zijn we toen in Parc Güell geweest. Alleen. Er waren een paar toeristen die ons gezelschap hielden, maar verder kon je in dit bijzondere park van de hand van Gaudí een kanon afschieten. En dat gold voor meer bezienswaardigheden.

1991. Een vrijwel leeg Parc Güell.
1991. Een vrijwel leeg Parc Güell.

Parc Güell

We zijn benieuwd hoe het nu is. Van Parc Güell hebben we gehoord en gelezen dat je er voor moet betalen en dat je niet zomaar binnenkomt, omdat er een soort wachtlijst is. Eerlijk gezegd klinkt dat als brrrrr. We zijn gewend om rond te toeren in het voor veel toeristen onbekende Spanje. Dus dat zal wennen worden. Toch willen we Barcelona nog een keer weer zien. We hoorden dat er minder reisjes naar de stad worden verkocht vanwege de onafhankelijkheidsperikelen en hopen zo een beetje een gulden middenweg te vinden. Kortom: we hopen niet onder de voet gelopen te worden.

Doñana

De komende maanden in Spanje gaan we overigens gebruiken om aan onze tweede e-reisgids te werken. Vorig jaar bezoeken we het noordelijke gedeelte van de Costa de la Luz, tussen natuurpark Doñana en de Portugese grens bij Ayamonte. Ook daar hebben we al fietsend, wandelend en per bus zo’n beetje alle zandkorrels tegen het licht gehouden. Alles wat we gezien, gehoord en gevraagd hebben gaan we de uitwerken.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple)
De groene gordel onder Sevilla. Prijs 15,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store 
Hangen aan de hoofdstraat La Rambla. (foto 1978, Janine Stougie)
Hangen aan de hoofdstraat La Rambla. (foto 1978, Janine Stougie)

Ebrodelta

Ondertussen reizen we uiterst langzaam door Spanje en Portugal om de dagen dat we niet werken ook aangenaam door te brengen. Na Barcelona hopen we dat het weer meespeelt zodat we de Ebrodelta bij Amposta kunnen bekijken. Vandaar zakken we af richting Murcia en het natuurgebied Espuña. Alles uiteraard met een slag om de arm, want we hebben geen zin in koud en nat weer. Dat weertype gunnen we de Spanjaarden van harte, want het is de afgelopen maanden veel en veel te droog geweest. Maar voor ons zelf zien we dat niet zo zitten.

Placa de Catalunya, gezien van het terras El Corte Inglés. (foto 1978, Janine Stougie)
Placa de Catalunya, gezien van het terras El Corte Inglés. (foto 1978, Janine Stougie)

Cabo de Gata

Vandaar dat Cabo de Gata ook op ons verlanglijstje staat. We zijn van plan in ieder geval naar Las Negras, Los Escullos en San José te gaan. En als het in de bergen bij Murcia te koud is zitten we daar eerder dan gepland. Voor die tijd willen we trouwens ook nog havenstad Cartagena bekijken.

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, honderden foto’s, tientallen kaarten, films en wandelroutes. Prijs: 18,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga naar: Apple Bookstore

Zo willen wij met onze Smuik de komende maanden reizen.
Zo willen wij met onze Smuik de komende maanden reizen.

Kantoor

Hoelang we hierover gaan doen weten we nog niet. Dat is het voordeel van een camper en van het hebben van kantoor aan huis. In principe maakt het niet uit waar je staat. Je werk kun je overal mee naar toe nemen zoals we vorig jaar deden in Duitsland. We moeten natuurlijk wel een beetje rekening houden met de tijd, want we moeten ook ‘ooit’ weer terug naar huis. Vandaar dat we van de oostkant van Spanje in één ruk door richting westen willen rijden.

Ook de La Rambla, maar dan zonder de toersten, want die waren er nauwelijks in 1978. (foto 1978, Janine Stougie)
Ook de La Rambla, richting het Columbus-monument in de haven, maar dan zonder de toersten, want die waren er nauwelijks in 1978. (foto 1978, Janine Stougie)

Bosbrand

We zijn namelijk van plan om net als vorig jaar natuurpark Doñana nogmaals te bezoeken. Nadat wij daar weg waren brak er brand uit. Een grote, alles vernietigende bosbrand die ruim 8000 hectare in de as heeft gelegd. Ook gebieden waar wij zijn geweest en waar we over willen schrijven. Dus we willen kijken hoe het er nu is. We weten dat natuurorganisaties samen met veel vrijwilligers bezig zijn om alles weer enigszins te herstellen, maar hoe of wat, dat moeten we toch echt met eigen ogen zien.

Placa Reial (Plaza Real) het hartje van de stad. (foto 1978, Janine Stougie)
Placa Reial (Plaza Real) het hartje van de stad. (foto 1978, Janine Stougie)

Serpa en Tavira

Vorig jaar hebben we vakantie gevierd in Portugal en dat is ons goed bevallen. Zeker de kustplaats Olhão, Tavira en van de van het vakantievliegveld bekende stad Faro zijn het bezoeken meer dan waard. Ook staat de keurig aangeharkte, door communisten geleide stad Serpa op ons verlanglijstje.

Hoe we precies door Portugal omhoog trekken weten we nog niet. Het zou via Chaves en Braganca kunnen zijn, maar we zouden ook op de westkust van Spanje af kunnen koersen. Waarschijnlijk gaan we de Spaanse steden Gijon en Oviedo nog bezoeken om via Bilbao en San Sebastian weer richting Nederland te gaan. We zullen zien ‘were the wind blows’. Als we maar lekker kunnen schrijven en ondertussen leuke dingen zien.

Lezerrecensies
Onze e-reisgidsenreeks, verkrijgbaar bij Apple Books of Boekenbestellen.nl. De digitale reisgidsen die écht alles laten zien.

Wat vinden lezers van onze e-reisgidsen? Op onze speciale e-boekpagina kun je hun recensies lezen & een selectie van onze digitale boeken over deze relatief onbekende streken vinden.

6 gedachtes over “Eerst Barcelona zien en dan …verder reizen

  1. Mooie trip weer en prachtig e book leuk om e lezen en kijken zeker nu ik op de meeste plaatsen ook geweest ben. Die plaatsen van de nieuwe trip ben ik ook geweest. Veel reis, schrijf en fotomoment plezier.

  2. Pierre

    Weeral leuk om te lezen. Ook hoe een ander de door ons bekende plaatsen bekijkt… veel reisplezier.! Wijzelf zitten nu in El puerto de Santa Maria, bij Cadiz….

  3. Hier in las Negras momenteel koud nachten. Vier graden maar. Overdag gaat het nog. Zijn jullie zeker dat die foto’s van Barcelona niet van voor 1987 zijn?
    Wij waren er in 1989 en toen was dat al heel anders.

Reacties zijn gesloten.