Portugees alternatief voor chocopasta is gezonder en ook nog eens vegan

Het is net chocopasta...(Chocopasta uit Portugal).
Het is net chocopasta…

Het lijkt op chocopasta, maar het is het niet. Toch wordt de pasta van de Johannesbroodboom geregeld als subsituut voor smeersel van chocolade gebruikt. Net als de vermalen vruchten vroeger dienst deden als vervanger van koffie. Je kunt er trouwens ook thee van trekken of likeur van maken.

De geroosterde peulen van de Johannesbroodboom, die voornamelijk in het Middellandse Zeegebied voorkomt, worden als alternatief voor cacao vermalen tot zogeheten carobepoeder.

...alleen veel minder goed smeerbaar. (Chocopasta uit Portugal).
…alleen veel minder goed smeerbaar.

Smaakt deze creme Alfarroba uit Portugal hetzelfde als chocopasta? Volgens ‘deskundige’ Walter Devenijns niet, maar toch vond hij het een verrassend alternatief voor de veel (gezondheidstechnisch) slechtere chocopasta. In creme Alfarroba zit veel minder toegevoegd zoet. Bovendien wordt het niet opgewaardeerd met palmolie.

Géén Palmolie in de ‘chocopasta’ uit Portugal

Dus beter voor het milieu, maar wel veel slechter smeerbaar. Het lijkt wel een beetje op van die groene, stroperige smurrie waar kinderen meespelen en dat eindeloos aan hun handen blijft plakken.

De vruchten of peulen nog hangend aan de boom. (Chocopasta uit Portugal).
De vruchten of peulen nog hangend aan de boom.

Verder is Alfarroba veel goedkoper. Dat was ook de reden waarom de peulen en vruchten van de Johannesbroodboom dienst deden als vervangingsmiddel voor dure producten als koffie en cacao. Het werd dan ook voornamelijk geproduceerd in arme gebieden.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Tegenwoordig maakt het weer een doorstart, omdat veganisten er gek op zijn. Ook voor mensen met overgewicht, die niet zonder chocopasta kunnen, is het vanwege het feit dat er meer dan de helft minder calorieën in zit, een topproduct.

De voorkant van het potje met reclame voor de al dan niet-aanwezige ingrediënten.
De voorkant van het potje met reclame voor de al dan niet-aanwezige ingrediënten.

Probleem is dat je het spul nauwelijks ergens tegenkomt. Wij stuitten er toevallig op bij een tankstation met winkel (Repsol in Olhão richting Faro) in Zuid-Portugal. Van de producent Alsnacks, die in Faro zetelt, begrijpen we dat het ook te koop is op de Mercado de Bastos (dagmarkt) in Ayamonte. Mocht iemand deze pasta nog ergens anders tegen zijn gekomen, laat het ons alsjeblieft weten.

De producent uit Faro toont op Instagram wetenswaardigheden over z'n Alfarroba.
De producent uit Faro toont op Instagram wetenswaardigheden over z’n Alfarroba. Instagramfoto: Alsnacks_vegan
Zo kun je er ook (blijkbaar) heel lekkere taarten van maken. (Chocopasta uit Portugal).
Zo kun je er ook (blijkbaar) heel lekkere taarten van maken. Instagramfoto: Alsnacks_vegan.

De smaaktest

Hoe smaakt het? Creme Alfarroba wordt gezien als een alternatief voor de gewone chocoladepasta. Maar is dat ook zo? Het korte antwoord is ja en nee. 

Ik (Walter) ben gek op chocoladepasta, maar Nutella bijvoorbeeld komt er bij mij niet meer in. Te veel suiker. Ik zoek vaak naar de chocopasta’s met een relatief hoog gehalte aan cacao. Geen 7 procent, maar 14 procent of nog meer. Maar daarvoor moet je wel de kleine lettertjes lezen van het etiket. En ja, ze zijn duurder, maar dat is de prijs voor de kwaliteit die je krijgt. Mijn favoriet: Grashoff uit Bremen. Helaas alleen verkrijgbaar in een Duits warenhuis.

Terug naar het Portugese product. Alfarroba heeft geen cacaobestandsdelen, maar daarvoor veel gemalen peulen van de Johannesbroodboom. De smeuïgheid moet komen van kokosolie, meldt het etiket uit Portugal. De smaak is zoet. Best lekker, maar het is niet te vergelijken met de gewone chocopasta. Daarvoor zijn de smaken te verschillend. Toch heeft het een aparte karamelachtige smaak, waaraan je kan wennen áls je het smeersel op je brood kan krijgen, want de smeerfactor is slecht. Daar moet de fabrikant uit de Algarve nog even aan werken.

Maar zou je het product aanbevelen aan je vrienden? Ja. Gewoon ja. Het is andere vorm van broodbeleg, vegan én het aantal calorieën is ook nog lager. Dat vindt mijn buikje alvast leuk. 

Advertentie: e-reisgids Costa de Islantilla (Apple)
Islantilla. Algarve’s zonnige zusje. Prijs 9,99 euro, 127 pagina’s, 193 foto’s en 19 kaarten.
Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Bookstore 
Een net geplukte, verse vrucht ziet er zo uit. Het lijkt wel een beetje op een snijboon. (Chocopasta uit Portugal).
Een net geplukte, verse vrucht ziet er zo uit. Het lijkt wel een beetje op een snijboon.

Nog wat weetjes

De Alfarrobeira ofwel de Johannasbroodboom hebben de Portugezen en Spanjaarden te danken aan de Grieken, die de boom meenamen richting het westen. De boom kan zo’n twintig meter hoog worden.
De Egyptenaren gebruikten de vrucht in de oudheid voor het prepareren van mummies, terwijl de Romeinen op de schil kauwden voor de zoete smaak.

Van de vrucht kan zowel de pitten als het omhulsel gebruikt worden. Vooral in gemalen vorm kom je het tegen in zowel de voedselindustrie, als in de farmaceutische- en modewereld.
Volgens kenners produceert Portugal zo’n 50.000 ton alfarroba. Het overgrote deel (95 procent) wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Japan. De handel levert het land rond de 32 miljoen euro per jaar op.

De zaden werden trouwens vroeger gebruikt als gewichtjes. Ze wegen allemaal hetzelfde en daardoor kon het dienst doen als een gestandariseerde maat. Een pitje werd karaat genoemd, omdat er in het verleden goud en andere dure edelmetalen mee werd gemeten.

6 reacties

  1. Henk Blom
    9 maart 2020

    Ga eens naar Gooody Fooody op de Blijmarkt en haal Carobepasta. Volgens mij is dat het. Smakelijk eten.

    1. CamperSmuikje
      9 maart 2020

      We gaan het zoeken! Dank voor de tip.

  2. Wim Thys
    8 maart 2020

    Ik kocht hier op de markt in Almeria chocolade van de Algarrobo zoals de Johannes broodboom hier noemt.
    Niet te vreten. Bitter.
    In België kun je in de Bio Planet keten pasta kopen van deze peulen. De smaak is ook zeer bitter. Bio Planet winkels kun je overal in Vlaanderen vinden. Ze zijn onderdeel van de Colruyt groep.

    1. CamperSmuikje
      8 maart 2020

      Grappig. Het Portugese product was helemaal niet bitter. Zachtzoet, zou ik de smaak willen noemen.

  3. Anuscka
    8 maart 2020

    Interessant artikel, leuke weetjes! Er naar op zoek gaan in Denemarken zal wel een mission impossible zijn, vrees ik…

    1. CamperSmuikje
      8 maart 2020

      Ben bang van wel. De boom is een zuidelijk type…

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven