Het gaat uitstekend met de Iberische lynx. De prachtige poezen met hun karakteristieke penseeloren, bakkebaarden en stompe staarten vermeerderen zich als een dolle. Waarschijnlijk zijn er in Spanje nu zo’n 700 in vrijheid levende dieren. Samen met Portugal, waar de lynx ook weer geherintroduceerd is in bijvoorbeeld het Guadianagebied, staat de teller stil rond de 830. En dat voor een dier dat een kleine twintig jaar geleden met uitsterven bedreigd werd. Toen waren het er nog maar honderd.
De moordende automobilist…
Het enige gevaar dat op deze beschermde diersoort loert is de auto en de, te hard rijdende automobilist. De dieren worden toch behoorlijk massaal doodgereden. Met name op de weg tussen Hinojos en Almonte, net onder Sevilla in het zuidwesten van Spanje, vallen veel slachtoffers.
In deze omgeving, in Nationaal Park Doñana bij Acebuche, huist het beroemde fokcentrum van de lynx. De natuurbeschermers hier beginnen redelijk wanhopig te worden dat hun goede fokresultaten door onvoorzichtige automobilisten min of meer teniet wordt gedaan. Alleen in Andalusië zijn afgelopen jaar 23 lynxen door auto-ongevallen om het leven gekomen.
Voor onze digitale reisgids Costa de la Luz Noord zijn wij uiteraard op zoek gegaan naar de Iberische lynx. Zo brachten wij een bezoek aan Acebuche. Helaas hebben we de prachtige, maar ongelofelijk schuwe, dieren niet in levenden lijve mogen aanschouwen. Wel konden we in het centrum meegenieten van de kleintjes die net geboren waren en op livebeelden gezoogd werden door hun moeder. Volgens de laatste berichten zou het bezoekerscentrum zijn deuren voor bezoekers geopend hebben (2022). We gaan dat binnenkort eens uitzoeken.
Aan de aantallen die wij noemden in ons boek, waarvan de eerste versie in 2019 uitkwam, bleef de teller stilstaan op zo’n 500 exemplaren. In anderhalf jaar tijd zijn er alleen in Spanje al een kleine 200 nieuwelingen bijgekomen. Het WereldNatuurFonds denkt zelfs dat over niet al te lange tijd de lynx op eigen benen kan blijven staan. Het zal altijd een dier blijven waar beschermers naar omkijken, maar de verwachting is dat de diersoort de eerstkomende decennia zelfstandig kan overleven.
De Lynx blijft gelukkig een succesverhaal. Ruim twee jaar na het schrijven van deze blog blijkt het aantal alleen al in Spanje te zijn gestegen naar 1400 exemplaren. En er is een nieuw terrein voor ze uitgezocht: Sierra Arana bij Granada. In december 2022 worden de eerste 5 Lynxen uitgezet. In de jaren daarna volgende nog meer ‘penseeloortjes’. Zie het verhaal in het blad Ideaal. (Spaans).
Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Ontdek meer van Camper Smuikje gaat los
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
3 maart 2020
Wat een prachtige beesten zijn het! Mooi dat ze ’terugkomen’ in de natuur, nu die vermaledijde automobilisten nog aan banden leggen… 😉
3 maart 2020
Die automobilisten… je krijgt er wat van 😉😘