Spanje gooit grens voor toeristen in juli open; rest van Europa kijkt uit naar 15 juni

Transavia gaat weer vliegen vanaf 4 juni naar Spanje, Griekenland en Portugal. Foto: Transavia

Update donderdag, 28 mei. Vakantieland Spanje opent in de vakantiemaand juli de deuren voor buitenlandse toeristen. Dit meldde de Spaanse premier Sánchez zaterdag op een persconferentie in Madrid. ‘Buitenlandse toeristen kunnen nu ook hun vakantie in ons land plannen’, aldus de premier. Een concrete datum wanneer de grens open zal gaan, werd niet gemeld.

Portugal en België overwegen de strenge grenscontroles te versoepelen. Inmiddels lijkt ook Frankrijk om. Het land zou voor het openen van de grenzen van de Europese landen kunnen zijn op 15 juni, aldus de Franse premier Philippe (Bron: Reuters, 28 mei). Die datum lijkt steeds belangrijker te worden binnen Europa. Ook Portugal, België en Duitsland gaven onlangs een positief signaal af over 15 juni. Spanje daarentegen meldde tot nu toe alleen dat de grens voor toeristen in juli op zal gaan. Nederland wil misschien volgende week duidelijkheid geven of je in het buitenland op vakantie kan gaan. Op 15 juni komen de Europese landen bijeen.

Spanje bereidt zich voor op zomerseizoen

Spanje doet het in ieder geval rustig aan, maar denkt toch na over het toerisme. ‘Deze zomer zal er een toeristisch seizoen zijn’, aldus de Spaanse premier Sánchez Wel moeten de bezoekers aan een aantal veiligheidseisen voldoen, zei hij. Welke eisen dat worden werd niet bekendgemaakt. Zijn mededeling is een enorme opsteker voor de honderdduizenden Spanjaarden die werken in de toeristische sector. Tot nu toe moeten buitenlandse reizigers als ze in Spanje aankomen 14 dagen in quarantaine. (Bron: El País, 23 mei)

Jaarlijks gaan er zo’n 80 miljoen mensen naar het populaire vakantieland. Of ze deze zomervakantie komen, is de vraag. De angst om ver te reizen in Coronatijd is hoog. Veel Spanjaarden hebben in ieder geval al aangegeven om liever thuis op vakantie te gaan.

Net op de dag dat Sánchez de mededeling naar buiten bracht dat buitenlandse toeristen weer welkom zijn in de zomer, werden drie Duitse toeristen op het vliegveld van Mallorca teruggestuurd. Ze hadden niet door dat de Spaanse grens de komende weken nog potdicht zit.

De Spaanse premier Pedro Sánchez sprak vorige week het publiek toe via de Spaanse tv. (Spanje). (Noordtoestand).(Corona)
De Spaanse premier Pedro Sánchez sprak het publiek toe via de Spaanse tv.

Transavia vliegt naar Spanje, Portugal en Griekenland.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia start op 4 juni met het vliegen naar Spanje (Malaga), Portugal (Faro en Lissabon) en Griekenland. Een opvallende maatregel; de noodtoestand bestaat dan nog in Spanje. Je moet een heel goede reden hebben om Spanje in te kunnen reizen. Transavia eist overigens dat je een mondkapje draagt tijdens de vlucht. Ook KLM en de Belgische Brussels Airlines vliegen op Spanje.

België denkt over versoepeling na vanaf midden juni

In België is ook een versoepeling mogelijk. Vanaf midden juni zouden de grenzen voor toeristen weer open kunnen gaan, meldde de minister van Buitenlandse zaken Philippe Goffin. Een versoepeling ‘tussen 8 en 15 juni’ is realistisch, aldus de minister die benadrukte dat het openen van de grenzen in afspraak met de buurlanden moet gebeuren (Bron: Euractiv.de, 25 mei)

Griekenland opent vanaf 1 juli de deuren voor internationale vluchten, maar Nederlandse vliegtuigen zijn nog niet welkom. Het vakantieseizoen wordt op 15 juni officieel geopend, waardoor de hotels weer hun deuren mogen openen. Italië wil haar grenzen openen op 3 juni. (Bron: Schengenvisainfo.com, Tagesschau.de, 18 en 20 mei). Duitsland zou de grensbeperkingen per 15 juni op willen heffen (Bron: DPA, Süddeutsche Zeitung, 26 mei).

Vliegen alleen met mondkapjes op is het advies van de Europese Commissie
Vliegen alleen met mondkapjes op is het advies van de Europese Commissie. Foto: EC – Audiovisual Service

Lees & geniet nu, reis Later

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld. Prijs 16,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier. Of ga direct naar: Apple Book Store

Spanje wil deuren in ieder geval dicht houden tot 24 juni

Tot vandaag was Spanje, een van de zwaarst getroffen landen, erg voorzichtig met betrekking tot de buitenlandse toeristen. Spaanse premier Sánchez liet onlangs weten: ‘Spanje heeft toerisme nodig, maar toerisme heeft veiligheidsgaranties op gezondheidsgebied nodig. We moeten eerst de noodtoestand beëindigen voordat we de toeristische activiteiten kunnen herstarten. Dat doen we stap voor stap.’

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, honderden foto’s, tientallen kaarten, films en wandelroutes. Prijs: 18,99 euro.
Interesse? Ga naar: Apple Bookstore

Walter en Janine van Campersmuikjegaatlos.nl in Jerez de la Frontera (Costa de la Luz). Of ze dit jaar nog in Spanje komen is de grote vraag.
Walter en Janine van Campersmuikjegaatlos.nl in Jerez de la Frontera (Costa de la Luz). Of ze dit jaar nog in Spanje komen is de grote vraag.

Ook in Spanje ontspant de Corona-situatie zich

In Spanje worden de regels voorzichtig versoepeld, maar alleen als de Coronabesmetting flink gedaald is en de kans op een tweede golf gering is. Ook in Madrid en Barcelona zijn inmiddels de beperkingen voor het eerst sinds maanden weer versoepeld (fase 1). Daarmee is de fase 0, waarbij je alleen onder strikte voorwaarden naar buiten mocht, in héél Spanje verdwenen (Bron: NL-ambassadeur Jan Versteeg, 22 mei).

Het gaat gelukkig over het algemeen steeds beter met Spanje. Afgelopen zondag werd bekend dat het aantal doden door het Coronavirus voor het eerst onder de honderd is gezakt. Al 6 dagen lang ligt het aantal dodelijke slachtoffers onder de honderd. (Bron: NL-ambassadeur Jan Versteeg, 22 mei).
Deze aanhoudende sterke daling ten opzichte van het record met 950 doden op 4 april zorgt ervoor dat de Spaanse regering de teugels laat vieren. Enkele weken geleden dook het aantal doden voor het eerst onder de driehonderd. Sommige provincies hebben al enkele dagen lang geen Corona-slachtoffers gehad. (Bron: diverse persbureaus, 18 mei).

De ruige kust in de buurt van Sopalmo (bij Cabo de Gata) Of vakantiegangers deze kust in de zomervakantie kunnen bereiken, is nog onduidelijk.
De ruige kust in de buurt van Sopalmo (bij Cabo de Gata). Of vakantiegangers deze kust in de zomervakantie kunnen bereiken, is nog onduidelijk.

Eind juni is Spanje hopelijk weer een ‘normaal land’

De Spaanse regering maakte een binnenlands stappenplan bekend om terug te keren naar een normale situatie in Spanje zelf van vóór de Coronacrisis. Het plan bevat vier fases. In fase vier is alles genormaliseerd. Sánchez verwacht dat eind juni alles oké is. ‘Aan het einde van juni is in dit land de situatie normaal geworden’, verklaarde hij op de Spaanse tv (Bron: RTVE.es, 28 april).

Voorwaarde is natuurlijk wel dat het Coronavirus in álle vijftig provincies (!) onder controle is gebracht. Tijdens de fases moeten de inwoners in hun eigen provincie blijven. Bij fase 1 mogen kleine bedrijven, waaronder hotels en appartementen, hun deuren onder strikte voorwaarden openen. De overheid kijkt dus naar de provincies zoals Huelva of Alava, op een lager bestuursniveau dan de zeventien autonome deelstaten.

Vanaf 2 mei mochten mensen een wandeling maken of hardlopen. Dat werd natuurlijk na zes weken thuis opgesloten te hebben gezeten dan ook massaal gedaan. Daarmee is de uiterst strenge Spaanse lockdown na zes weken iets minder streng geworden. (Bron 26 april: diverse persbureaus).

De kust van Cabo de Gata met de twee vulkanen Los Frailes. (Corona)(Spanje)
De kust van Cabo de Gata met de twee vulkanen Los Frailes.

Meer info: Nederlandse ambassade in Spanje, Madrid (Facebook)

Meer info: De Engelstalige website van de Spaanse krant El Pais

Portugal overweegt grenscontroles te versoepelen om zomervakantie te redden

Net als buurland Spanje komt er beweging in Portugal. Formeel is de grens dicht tot 15 juni, maar de Portugese minister van Binnenlandse zaken Eduardo Cabrita sprak onlangs over het ‘versoepelen van grenscontroles’ zonder overigens een concrete datum te noemen.

Cabrita: ‘Op dit moment zijn de grenzen dicht tot 15 juni, maar we overwegen dit te veranderen’. Volgens de minister is het belangrijk dat je van de zomer- en vakantiemaanden juli en augustus kan genieten. (Bron, portugal.gov.pt, 22 mei).

En net als in Spanje worden in Portugal de beperkingen wegens het Coronavirus voorzichtig versoepeld. Zo zijn de deuren van de Portugese campings op 18 mei opengegaan. Ook zijn de winkels en restaurants weer open. De nationale luchtvaartmaatschappij TAP vliegt sinds kort op Parijs en Londen. In juni starten de Nederlandse Transavia en Britse Easyjet met hun vluchten naar Portugal.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple)
De groene gordel onder Sevilla. Prijs 15,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store 

Nederland is nog steeds voorzichtig over buitenlandse reizen

De Nederlandse premier Rutte op de Corona-persconferentie van 6 mei
De Nederlandse premier Rutte op de Corona-persconferentie van 6 mei

Ook in Nederland wordt er nog voorzichtig gereageerd. Nu de beperkende lockdown in Nederland versoepeld wordt, kunnen we dan weer het vliegtuig pakken? Op deze vraag gaf de Nederlandse premier Rutte in de eerste week van mei een ontkennend antwoord. ‘Tot nu toe geldt de code oranje: alleen vliegen als het noodzakelijk is. In Nederland kun je wél op pad. Vanaf 1 juli mogen de wc’s en de douches op de recreatiegebieden weer open’, aldus Rutte. (Bron: NOS-TV, 6 mei).

Of de reiziger op termijn mag reizen naar het buitenland ‘vraagt om een nieuwe afweging’., aldus Rutte. Die afweging is enkele weken later nog niet gemaakt. Volgende week (red. begin juni) hoopt premier Rutte meer duidelijkheid te kunnen geven over die landen waar je wel en waar je beter niet heen kan gaan (Bron: NOS, 27 mei).

Terugblik: Hoe het begon na de afkondiging van de Spaanse noodtoestand op 14 maart

Op 14 maart maart vluchtten vakantiegangers massaal het land uit na de aankondiging van de noodmaatregel. Honderden camperaars en caravaneigenaars maakten dat ze wegkwamen (zie onderstaande YouTube-fimpjes). Vliegvelden werden bestormd.

Foto Alma de Ruig. (Facebook). Vluchtende camperaars. Snel naar Frankrijk, vanaf Portugal. (Noordtoestand).
Foto Alma de Ruig. (Facebook). 14 maart. Vluchtende camperaars. Snel naar Frankrijk, vanaf Portugal.

Eerder weg…

Een vakantieganger merkte zaterdagmiddag 14 maart al dat steeds meer winkels hun poorten gesloten houden en dat benzinestations alleen via een nachtloket te benaderen waren. Ze verlieten hun vakantiewoning vandaag in het zuiden van Portugal één week eerder dan gepland vanwege het Coronavirus. ‘We zijn waarschijnlijk net op tijd weg. Bij een benzinestation was de winkel al dicht. Betalen konden we alleen nog via een nachtloket’, aldus de vakantieganger.

Sommige overwinteraars in Spanje werden verrast. Ze proberen zo snel mogelijk de Franse grens te bereiken. Of zoals een camperaar op haar Facebook-pagina schreef: ‘Al om acht uur vertrokken. De snelwegen zijn stil. Ik zie alleen maar camperaars rijden.’

En de tien overgebleven camperaars hebben de sleutel van de poort gekregen…Personeel is naar huis.

Een overwinteraar uit Catalonië

Een overwinteraar meldde ons vanuit Catalonië: ‘De poort van onze camping is dicht, het personeel is naar huis. En de tien overgebleven camperaars hebben de sleutel van de poort gekregen om boodschappen te kunnen doen.’

Smuikje blijft thuis

Wij geven uiteraard ook gehoor aan het besluit van de Spaanse regering. We zouden dinsdag 18 maart richting Spanje afreizen. Afgelopen donderdag 12 maart hadden wij al besloten dat niet te doen. Je bent mensen alleen maar tot last. Bovendien alles gaat op slot. Dus wat moet je daar? We zouden naar Extremadura gaan om daar aan onze nieuwste e-reisgids te gaan werken. Helaas, dat moet wachten. Gelukkig is er thuis genoeg te doen.

De afgelopen weken hebben we al onze digitale reisgidsen over Costa de la Luz Zuid en Noord en de kleine e-books geactualiseerd. Zo bleken enkele weblinks niet meer te werken. Die hebben we vernieuwd, zodat onze lezers weer naar een bestaande website kunnen doorklikken. We gaan de komende weken door met het vervaardigen van een nieuwe website. En uiteraard houden we jullie op de hoogte van leuke (en soms minder fijne) weetjes uit het nu op slot zittende Spanje. Sterkte allemaal!

Bakken, moestuin en enkele nieuwe e-gidsen plus website maken. Wat deden wij tijdens de Coronavirus-lockdown? Ons persoonlijk verhaal staat hier.

Meer info van camperaars die vluchtten uit Spanje:

Camperaar de Mazzel vlucht Spanje uit. YouTube 12 min.
YouTube 15:18 min.
Tip, de Bruine Labrador laat na de vlucht uit Spanje een overvolle parkeerplaats zien in Frankrijk. YouTube
YouTube 6 min.

9 gedachtes over “Spanje gooit grens voor toeristen in juli open; rest van Europa kijkt uit naar 15 juni

 1. Thys

  We zagen de persconferentie life en bedenken daarbij dat het toch goed is dat er in Spanje een regering is nu.
  We maken er het beste van. Ook hier is er genoeg te doen in en rond het huis.

 2. Wat een gedoe allemaal hè… Wel goed dat dit soort maatregelen worden getroffen. Allemaal lekker thuis blijven. Vinden wij hier niet erg… 😉

 3. Marie Peters

  Campersmuikje goed bezig met thuis blijven en digitaal werken.
  Verstandige beslissing, al blijft het lastig om e.e.a.goed te regelen.
  Helaas heb ik die mogelijkheid niet.

 4. Tijmen Kos

  Bedankt voor de update. Ook wij zullen waarschijnlijk pas op een later tijdstip richting Santiago d. C. vertrekken.

Reacties zijn gesloten.