Spanje tot 26 april op slot; camperplekken mogelijk zelfs tot 1 juni dicht

Een grafiek van de Spaanse nationale omroep RTVE.es die het verloop van de Coronabesmetting laat zien. (Zondag 10.21 uur). In vergelijking met Italië lijkt de verspreiding van het virus in Spanje sneller te verlopen.(Spanje). (Noordtoestand).
Een grafiek van de Spaanse nationale omroep RTVE.es die het verloop van de Coronabesmetting laat zien. (Zondag 10.21 uur). In vergelijking met Italië lijkt de verspreiding van het virus in Spanje sneller te verlopen.

De Spaanse regering heeft de noodtoestand, waarbij burgers slechts onder strenge voorwaarden zich op straat mogen begeven, verlengd tot 26 april.

Op sommige gebieden is er heel voorzichtig vooruitgang te zien, meldde premier Sánchez op zaterdag 5 april. ‘Er is een flinke afname van het aantal nieuwe opnames op de Intensive Cares. Ook het aantal nieuwe vastgestelde Coronabesmettingen groeit minder dan de periode ervoor.’ Ondertussen zijn er meer dan 350.000 Spaanse gezondheidswerkers aan de slag. Nog eens 50.000 mensen worden te werk gesteld in de soms overbelaste zieken- en gezondheidscentra (Bron: El País, maandag 23 maart).

5 april: Coronavirus-berichtgeving wordt gesloten
Dit is de laatste update over de uitwerking van het Coronavirus in Spanje op onze reisblog Campersmuikjegaatlos.nl. De andere media volgen de Spaanse virusoorlog inmiddels ook, terwijl de meeste toeristen inmiddels het land verlaten hebben. We hebben geprobeerd in de eerste dagen tijdens de noodtoestand ‘licht in de duisternis’ te brengen. We waren snel met het eerste nieuws. Duizenden lezers konden we zo ‘helpen’. De gezondheidswerkers wensen we veel sterkte toe; de patiënten ook. En laten we afstand houden! Dank jullie wel.

Camperplekken lang dicht wegens Coronavirus

Als we de eigenaren van camperplaats Sens-Sleep bij Cartagena mogen geloven, blijven de camperplekken mogelijk zelfs tot 1 juni gesloten. De Nederlandse cp-eigenaren kregen bezoek van de politie, vertellen zij op Facebook.

‘Zojuist kregen we de Guardia Civil aan de deur. Ook kleine camperplaatsen moeten sluiten in Spanje. We kregen de officiële verklaring van het ministerie van Gezondheid over de reden van de sluiting. De kans dat wij nog open gaan voor 1 juni is klein, vertelde de Guardia Civil.’ (Bron: www.sens-sleep.es)

Ziekenhuis personeel bij een Spaans ziekenhuis. Kop van het verhaal: Premier Sánchez vergadert met de leiders van de deelstaten per video. (Spanje). (Noordtoestand).(Corona).
Ziekenhuis personeel bij een Spaans ziekenhuis. Kop van het verhaal: Premier Sánchez vergadert met de leiders van de deelstaten per video.

Spanje kent sinds het weekeinde van 14 maart de noodtoestand. Campings, hotels en camperplekken worden gesloten. De Spaanse regering verbiedt het vrije verkeer van burgers in heel Spanje als maatregel om de uitbreiding van de pandemie te beteugelen. Mensen mogen nog wel naar de supermarkt, apotheek en het werk ‘als dat noodzakelijk is’.

De Nederlandse ambassadeur Jan Versteeg in Spanje meldt dat Spanje alle hotels, camperplekken en campings gaat sluiten. Dit moet voor donderdag 26 maart gebeurd zijn. Er is volgens Versteeg een uitzondering voor onderkomens die op jaar- of seizoensbasis worden verhuurd en hun eigen voorzieningen hebben, mits ze al verhuurd waren op het moment van het afkondigen van de noodtoestand.

De Spaanse premier Pedro Sánchez sprak vorige week het publiek toe via de Spaanse tv. (Spanje). (Noordtoestand).(Corona)
De Spaanse premier Pedro Sánchez sprak vorige week het publiek toe via de Spaanse tv.

30.000 toeristen verlieten dagelijks de eilanden

De gezaghebbende Spaanse krant El País maakte eind vorige week (20 maart) bekend dat er nog zeker 100.000 toeristen vast zaten op de Canarische Eilanden en de Balearen. De gigantische operatie om mensen van de eilanden af te halen is ondertussen succesvol, schrijft de onvermoeibare Nederlandse ambassadeur in Madrid, Jan Versteeg zondag 22 maart. Dagelijks verlieten 30.000 toeristen het eiland.

We merken wel dat het aantal vragen iets af neemt, terwijl de vragen wel ingewikkelder worden (voor veelgestelde vragen: http://tiny.cc/yfpqlz). Waarschijnlijk komt dat doordat de meeste mensen nu al vertrokken zijn, en de mensen die er nog zijn komen lastige problemen tegen.

Om u een idee te geven: op de Canarische Eilanden zaten een week geleden nog ruim 200.000 toeristen. Daar zijn er nu misschien 10 a 20.000 van over. De laatste dagen vertrokken er 30.000 toeristen per dag, alleen al vanaf die Canarische Eilanden. En op het vasteland en de Balearen zal het niet heel anders zijn gegaan. Honderdduizenden zijn vertrokken, en nog maar een minderheid van de toeristen zit nog ‘opgesloten’ in Spanje. Met de overwinteraars is het natuurlijk anders, al is onze indruk dat ook in die groep veel mensen naar Noord-Europa zijn teruggekeerd.

Ambassadeur Jan Versteeg, zondag 22 maart, 2200 uur, Facebook

Meer info: Nederlandse ambassade in Spanje, Madrid (Facebook)

Vrijbrief van de Nederlandse ambassade voor de reiziger die naar huis wil. Facebookpagina Nederlandse Ambassade 18 maart. (Spanje) (Noordtoestand).(Corona).
Vrijbrief van de Nederlandse ambassade voor de reiziger die naar huis wil. Facebookpagina Nederlandse Ambassade 18 maart.

Meer info: Facebookpagina Nederlandse ambassadeur Jan Versteeg in Madrid. (Facebook)

Meer info: De Engelstalige website van de Spaanse krant El Pais

315.000 bars en restaurants dicht

De grens gaat niet dicht als je het land verlaat. Wel is de grens gesloten voor reizigers die Spanje binnen willen komen Kun je nog door Spanje reizen? Nee, dat mag niet. Tenzij je aan de voorwaarden voldoet.

Afgelopen week vluchtten vakantiegangers massaal het land uit na de aankondiging van de noodmaatregel. Honderden camperaars en caravaneigenaars maakten dat ze wegkomen (zie onderstaande YouTube-fimpjes). Vliegvelden werden bestormd.

Ook het openbare leven is stilgelegd. Maar liefst 315.000 bedrijven in de toeristische sector (bars en restaurants) sloten hun deuren. Zelfs de staatshotels Paradores zijn op slot. Airbnb maakte onlangs bekend dat de boekingen zonder kosten kunnen worden opgezegd. Nu al is duidelijk dat de Spaanse economie een flinke klap zal krijgen én de werkloosheid fors op zal lopen.

Foto Alma de Ruig. (Facebook). Vluchtende camperaars. Snel naar Frankrijk, vanaf Portugal. (Noordtoestand).
Foto Alma de Ruig. (Facebook). Vluchtende camperaars. Snel naar Frankrijk, vanaf Portugal.

Deelstaten tijdelijk uitgeschakeld door Corona

De noodmaatregel heeft een enorm effect op de autonome deelstaten die tot vandaag verantwoordelijkheid waren voor de regionale zorgorganisaties. De centrale overheid in Madrid zal alles leiden om de opmars van het Coronavirus te stoppen. ‘Álle gezondheids, militaire en openbare middelen worden beschikbaar gesteld aan het ministerie van Gezondheid’, aldus Sánchez. Zo is besloten dat ook de privéklinieken mee moeten werken.

Dit ministerie krijgt ook de mogelijkheid om in te grijpen in onder andere de farmaceutische industrie. Volgens de premier gaat het nu niet meer om de politiek of de provincies, maar om de inwoners. ‘Die staan op nummer een.’

Eerder weg…

Een vakantieganger merkte zaterdagmiddag 14 maart al dat steeds meer winkels hun poorten gesloten houden en dat benzinestations alleen via een nachtloket te benaderen waren. Ze verlieten hun vakantiewoning vandaag in het zuiden van Portugal één week eerder dan gepland vanwege het Coronavirus. ‘We zijn waarschijnlijk net op tijd weg. Bij een benzinestation was de winkel al dicht. Betalen konden we alleen nog via een nachtloket’, aldus de vakantieganger.

Spanje gaat grotendeels op slot.(Noordtoestand).(Corona).
Spanje gaat grotendeels op slot. Deze foto toont inwoners van Granada. Foto: RTVE.es

Sommige overwinteraars in Spanje werden verrast. Ze proberen zo snel mogelijk de Franse grens te bereiken. Of zoals een camperaar op haar Facebook-pagina schreef: ‘Al om acht uur vertrokken. De snelwegen zijn stil. Ik zie alleen maar camperaars rijden.’

En de tien overgebleven camperaars hebben de sleutel van de poort gekregen…Personeel is naar huis.

Een overwinteraar uit Catalonië

Een overwinteraar meldde ons vorige week zaterdag vanuit Catalonië: ‘De poort van onze camping is dicht, het personeel is naar huis. En de tien overgebleven camperaars hebben de sleutel van de poort gekregen om boodschappen te kunnen doen.’

Dat de Spanjaarden zelf de Coronacrisis serieus nemen, blijkt uit het feit dat de stekker uit de belangrijke Paasvieringen rond Semana Santa is getrokken. Zo gaan de beroemde processies van Sevilla niet door, maar ook die van Cordoba, Cádiz, Alicante en andere grote steden zijn afgelast (3-12 april).
Op vele Spaanse stranden wappert inmiddels de rode vlag. Niet omdat de zee een gevaar vormt maar omdat de autoriteiten geen grote groepen mensen op het strand willen hebben (Cádiz, El Puerto de Santa María, Valencia, Murcia).

Smuikje blijft thuis

Wij geven uiteraard ook gehoor aan het besluit van de Spaanse regering. We zouden dinsdag 18 maart richting Spanje afreizen. Afgelopen donderdag 12 maart hadden wij al besloten dat niet te doen. Je bent mensen alleen maar tot last. Bovendien alles gaat op slot. Dus wat moet je daar? We zouden naar Extremadura gaan om daar aan onze nieuwste e-reisgids te gaan werken. Helaas, dat moet wachten. Gelukkig is er thuis genoeg te doen.

De afgelopen weken hebben we al onze digitale reisgidsen over Costa de la Luz Zuid en Noord en de kleine e-books geactualiseerd. Zo bleken enkele weblinks niet meer te werken. Die hebben we vernieuwd, zodat onze lezers weer naar een bestaande website kunnen doorklikken. We gaan de komende weken door met het vervaardigen van een nieuwe website. En uiteraard houden we jullie op de hoogte van leuke (en soms minder fijne) weetjes uit het nu op slot zittende Spanje. Sterkte allemaal!

Meer info:

De Mazzel vlucht Spanje uit…
Een camperaar ‘Tip de Bruine Labrador’ heeft Frankrijk gehaald. Cp knettervol…
Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld. Prijs 16,99 euro, 488 pagina’s, 840 foto’s. Meer info over e-reisgids? klik hier. Of ga direct naar: Apple Book Store

Mededeling ambassade: Maatregelen van de regering in Spanje – Zaterdag 14 maart, 21.00 uur

Na een langdurige vergadering met zijn ministers heeft Premier Sanchez vanmiddag bekendgemaakt dat de noodtoestand deze zaterdag van toepassing is en in principe geldig is voor de eerstkomende twee weken, met mogelijkheid van verlenging. Hij heeft ook bekend gemaakt welke pakket maatregelen nu voor heel Spanje wordt genomen.
Hierbij een snel overzicht van de voor u meest relevante maatregelen die gelden voor heel Spanje:

• Gebruik van de openbare ruimte is alleen toegestaan als daarvoor een dwingende reden is. Genoemde redenen:
o Aankoop eerste levensbehoeften, bezoek bank, tanken;
o Naar artsen en ziekenhuizen gaan;
o Naar de werkplek gaan;
o Terugkeer naar gebruikelijke woonplek;
o Zorgverlening
o Overmacht

Dus mensen wordt met klem verzocht thuis te blijven, tenzij een van de bovenstaande uitzonderingen van toepassing is. En als mensen voor zo’n reden het huis verlaten is het in principe de bedoeling dat ze dat individueel doen. Tot plaatselijke of andere extra beperkingen kan besloten worden.

• Winkels gaan dicht, behalve die voor eerste levensbehoeften en medicijnen.
• Culturele instellingen, attractieparken en sportinstallaties gaan dicht,
• Bars, restaurants en terrassen gaan dicht.
• Beperkingen worden gesteld aan religieuze activiteiten.
• Bevoorrading supermarkten, benzinestations en zorginstellingen wordt zeker gesteld.
• Dienstverlening openbaar vervoer wordt zeker gesteld, maar met harde regels dat de voertuigen slechts 30 pct. vol mogen zijn.
• Energievoorziening wordt zeker gesteld.

Daarnaast zijn er maatregelen genomen die ervoor zorgen dat alle ziekenhuiscapaciteit (ook de private) zo goed mogelijk kan worden in gezet. De sluiting van de scholen wordt voortgezet. En er is voorzien in de mogelijkheid tot in beslagname van middelen die nodig zijn voor crisisbeheersing. En er wordt het een en ander gezegd over straffen voor mensen die deze maatregelen niet respecteren.

Wat staat er niet in:
Voor zover nu valt te overzien is er geen sprake van sluiting van de buitengrenzen van Spanje, noch van de sluiting van vliegvelden. De tekst gaat niet in op specifieke maatregelen voor een aantal regio’s.

Analyse van de Nederlandse ambassade in Madrid. Zaterdag 14 maart 21.00 uur.

9 gedachtes over “Spanje tot 26 april op slot; camperplekken mogelijk zelfs tot 1 juni dicht

 1. Thys

  We zagen de persconferentie life en bedenken daarbij dat het toch goed is dat er in Spanje een regering is nu.
  We maken er het beste van. Ook hier is er genoeg te doen in en rond het huis.

 2. Wat een gedoe allemaal hè… Wel goed dat dit soort maatregelen worden getroffen. Allemaal lekker thuis blijven. Vinden wij hier niet erg… 😉

 3. Marie Peters

  Campersmuikje goed bezig met thuis blijven en digitaal werken.
  Verstandige beslissing, al blijft het lastig om e.e.a.goed te regelen.
  Helaas heb ik die mogelijkheid niet.

 4. Tijmen Kos

  Bedankt voor de update. Ook wij zullen waarschijnlijk pas op een later tijdstip richting Santiago d. C. vertrekken.

Reacties zijn gesloten.