Spanje opent deuren al op 21 juni

De Spaanse premier Sánchez maakt bekend dat de grenzen opengaan op 21 juni
De Spaanse premier Sánchez maakt in een speciale tv-uitzending bekend dat de grenzen opengaan op 21 juni.

Update donderdag, 18 juni 2020. De Spaanse regering opent op 21 juni de grenzen. Toeristen uit de EU-landen zijn dan weer welkom, meldde de Spaanse premier Sánchez op de Spaanse tv na een overleg met de leiders van de deelstaten. De snellere opening is verrassend, want eerder hield Madrid vast aan het openen van de slagboom op 1 juli.

De grens met Portugal wordt pas op 1 juli geopend door de Spaanse koning, de president van Portugal en de twee premiers van beide landen. De verlate opening was op verzoek van Portugal, aldus het gezaghebbende dagblad El País van 14 juni. Daarmee komt een einde aan een periode van 3 maanden met gesloten grenzen.

Duitsland zal de grenscontroles per 15 juni opheffen. Dat geldt ook voor de meeste andere Europese staten. Dat zei de Duitse minister van binnenlandse zaken Seehofer na overleg met de EU-collega’s per videoverbinding ( Bron: Tagesschau 5 juni).

Nederland…

Nederland is inmiddels ook soepeler geworden met betrekking tot buitenlandse reizen. Code oranje – alleen reizen als het per se moet – wordt per 15 juni verschoven naar code geel: toeristische tripjes zijn weer mogelijk in Europa. Ook naar Italië. Uitzonderingen zijn er voor Denemarken, Zweden en Verenigd Koninkrijk, meldde de NOS. (Bron: NOS, 2 juni).

De Nederlandse premier Rutte op de Corona-persconferentie van 6 mei
De Nederlandse premier Rutte op de Corona-persconferentie van 6 mei

Daarmee is er een eind gekomen aan een sombere en droeve periode. Sinds midden maart was er nauwelijks particulier vervoer mogelijk over de grens. Het opduiken van Coronavirus veranderde Europa radicaal.

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Mondkapjes

De Spaanse regering doet er verder alles aan om toekomstige besmettingen te voorkomen. Mondkapjes zijn de komende tijd verplicht in gesloten ruimtes áls er geen afstand gehouden kan worden. Daarbij gaat het om 1,5 meter. De 2-meterrichtlijn is geschrapt. En wie reist met het openbaar vervoer of een taxi moet ook een mondkapje dragen (Bron: El País, engelse versie, 6 juni, RTVE, 7 juni). In Baskenland zijn nieuwe Coronahaarden ontdekt, maar de situatie lijkt onder controle (Bron: El País, 14 juni).

Een oase achter het strand Playazo in de buurt van Rodalquilar.
Een oase achter het strand Playazo in de buurt van Rodalquilar (Cabo de Gata). Langzaam maar zeker worden deze mooie plekken weer bereikbaar voor toeristen.

Jaarlijks gaan er zo’n 80 miljoen mensen naar het populaire vakantieland. Een op de acht Spanjaarden werkt in de toeristenbranche. Of de buitenlandse reizigers deze zomervakantie massaal komen, is nog de vraag. De angst om ver te reizen in Coronatijd is hoog. Veel Spanjaarden hebben in ieder geval al aangegeven om liever thuis op vakantie te gaan. Wel stijgt de verkoop van campers in Spanje sterk. Het lijkt veel kopers een veilige manier van reizen.

Transavia vliegt naar Spanje, Portugal en Griekenland.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia is op 4 juni gestart met het vliegen naar Spanje (Malaga), Portugal (Faro en Lissabon) en Griekenland. Een opvallende maatregel; de noodtoestand bestaat dan nog in Spanje tot 22 juni. Je moet een heel goede reden hebben om Spanje in te kunnen reizen. Transavia eist overigens dat je een mondkapje draagt tijdens de vlucht. Ook KLM en de Belgische Brussels Airlines vliegen op Spanje.

De ruige kust in de buurt van Sopalmo (bij Cabo de Gata) Of vakantiegangers deze kust in de zomervakantie kunnen bereiken, is nog onduidelijk.
De ruige kust in de buurt van Sopalmo (bij Cabo de Gata). Of vakantiegangers deze kust in de zomervakantie kunnen bereiken, is nog onduidelijk.
Sloteditie nr.147
Beste lezer,
Fijn dat je deze speciale Coronapagina van ons bekijkt. We hebben de pagina sinds 14 maart in de lucht gehouden, de dag waarop in Spanje de noodtoestand werd uitgeroepen wegens de Coronacrisis. Vanuit ons huis in Nederland besloten we Corona-informatie over Spanje – en later ook Europa – te bundelen en te publiceren. Ons plan om zelf naar Spanje te gaan moesten we in de ijskast zetten.
We zijn ruim drie maanden verder. De grenzen gaan weer open; het Coronaspook is ‘even’ weg. Deze pagina – versie nr. 147 – wordt nu niet meer bijgehouden. Het was een van de best bezochte pagina’s van ons reisblog met maar liefst 5000 weergaven.
We hopen dat dit alles nut heeft gehad. Dat het jullie een beetje heeft geholpen in de zoektocht naar betrouwbaar materiaal. Het gaat jullie goed! Reis veilig en blijf gezond, respecteer de regels. Groetjes Janine en Walter (18 juni 2020).

In Spanje ontspant de Corona-situatie zich

In Spanje worden ondertussen de lockdown-regels versoepeld, maar alleen als de Coronabesmetting flink gedaald is en de kans op een tweede golf gering is. Ook in Madrid en Barcelona zijn inmiddels de beperkingen voor het eerst sinds maanden weer versoepeld. Daarmee is de fase 0, waarbij je alleen onder strikte voorwaarden naar buiten mocht, in héél Spanje verdwenen (Bron: NL-ambassadeur Jan Versteeg, 22 mei).

In sommige deelstaten zoals Andalusië of Baskenland mogen inwoners vanaf volgende week voor het eerst sinds maanden weer door de provincies reizen (Bron: El País, engelse editie, 6 juni). Galicië heeft als eerste provincie fase vier bereikt, waarbij alle beperkingen zijn opgeheven. Andalusië wil komende maandag een veiligheidsplan presenteren voor de stranden. Om al het verkeer op de stranden in goede banen te leiden worden drieduizend hulpkrachten ingehuurd (Bron: Europapress, 14 juli).

Deze aanhoudende sterke daling ten opzichte van het record met 950 doden op 4 april zorgt ervoor dat de Spaanse regering de teugels laat vieren. Het land maakte onlangs bekend dat ze één Coronadode had. (Bron: diverse persbureaus, juni).

De kust van Cabo de Gata met de twee vulkanen Los Frailes. (Corona)(Spanje)
De kust van Cabo de Gata met de twee vulkanen Los Frailes.

Meer info: Nederlandse ambassade in Spanje, Madrid (Facebook)

Meer info: De Engelstalige website van de Spaanse krant El Pais

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Terugblik: Hoe het begon na de afkondiging van de Spaanse noodtoestand op 14 maart

Op 14 maart maart vluchtten vakantiegangers massaal het land uit na de aankondiging van de noodmaatregel. Honderden camperaars en caravaneigenaars maakten dat ze wegkwamen (zie onderstaande YouTube-fimpjes). Vliegvelden werden bestormd.

Foto Alma de Ruig. (Facebook). Vluchtende camperaars. Snel naar Frankrijk, vanaf Portugal. (Noordtoestand).
Foto Alma de Ruig. (Facebook). 14 maart. Vluchtende camperaars. Snel naar Frankrijk, vanaf Portugal.

Eerder weg…

Een vakantieganger merkte zaterdagmiddag 14 maart al dat steeds meer winkels hun poorten gesloten houden en dat benzinestations alleen via een nachtloket te benaderen waren. Ze verlieten hun vakantiewoning vandaag in het zuiden van Portugal één week eerder dan gepland vanwege het Coronavirus. ‘We zijn waarschijnlijk net op tijd weg. Bij een benzinestation was de winkel al dicht. Betalen konden we alleen nog via een nachtloket’, aldus de vakantieganger.

Sommige overwinteraars in Spanje werden verrast. Ze proberen zo snel mogelijk de Franse grens te bereiken. Of zoals een camperaar op haar Facebook-pagina schreef: ‘Al om acht uur vertrokken. De snelwegen zijn stil. Ik zie alleen maar camperaars rijden.’

En de tien overgebleven camperaars hebben de sleutel van de poort gekregen…Personeel is naar huis.

Een overwinteraar uit Catalonië

Een overwinteraar meldde ons vanuit Catalonië: ‘De poort van onze camping is dicht, het personeel is naar huis. En de tien overgebleven camperaars hebben de sleutel van de poort gekregen om boodschappen te kunnen doen.’

Smuikje blijft thuis

Wij geven uiteraard ook gehoor aan het besluit van de Spaanse regering. We zouden dinsdag 18 maart richting Spanje afreizen. Afgelopen donderdag 12 maart hadden wij al besloten dat niet te doen. Je bent mensen alleen maar tot last. Bovendien alles gaat op slot. Dus wat moet je daar? We zouden naar Extremadura gaan om daar aan onze nieuwste e-reisgids te gaan werken. Helaas, dat moet wachten. Gelukkig is er thuis genoeg te doen.

De afgelopen weken hebben we al onze digitale reisgidsen over Costa de la Luz Zuid en Noord en de kleine e-books geactualiseerd. Zo bleken enkele weblinks niet meer te werken. Die hebben we vernieuwd, zodat onze lezers weer naar een bestaande website kunnen doorklikken. We gaan de komende weken door met het vervaardigen van een nieuwe website. En uiteraard houden we jullie op de hoogte van leuke (en soms minder fijne) weetjes uit het nu op slot zittende Spanje. Sterkte allemaal!

Bakken, moestuin en enkele nieuwe e-gidsen plus website maken. Wat deden wij tijdens de Coronavirus-lockdown? Ons persoonlijk verhaal staat hier.

Meer info van camperaars die vluchtten uit Spanje:

Camperaar de Mazzel vlucht Spanje uit. YouTube 12 min.
YouTube 15:18 min.
Tip, de Bruine Labrador laat na de vlucht uit Spanje een overvolle parkeerplaats zien in Frankrijk. YouTube
YouTube 6 min.

9 reacties

 1. Thys
  14 maart 2020

  We zagen de persconferentie life en bedenken daarbij dat het toch goed is dat er in Spanje een regering is nu.
  We maken er het beste van. Ook hier is er genoeg te doen in en rond het huis.

  1. CamperSmuikje
   14 maart 2020

   Sterkte. We leven met jullie mee. Maar het is denk ik wel het beste

 2. Anuscka
  14 maart 2020

  Wat een gedoe allemaal hè… Wel goed dat dit soort maatregelen worden getroffen. Allemaal lekker thuis blijven. Vinden wij hier niet erg… 😉

  1. CamperSmuikje
   14 maart 2020

   Wij nu ook niet.

  2. CamperSmuikje
   14 maart 2020

   Zeker goed. Thuis blijven is ook lekker 😉😘

 3. Marie Peters
  14 maart 2020

  Campersmuikje goed bezig met thuis blijven en digitaal werken.
  Verstandige beslissing, al blijft het lastig om e.e.a.goed te regelen.
  Helaas heb ik die mogelijkheid niet.

  1. CamperSmuikje
   14 maart 2020

   Dank je. Heel veel sterkte op en met je werk!

 4. Tijmen Kos
  14 maart 2020

  Bedankt voor de update. Ook wij zullen waarschijnlijk pas op een later tijdstip richting Santiago d. C. vertrekken.

  1. CamperSmuikje
   14 maart 2020

   Verstandig!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven