Smaaktest: Nederlandse Carobella versus Portugese Johannesbroodboom-pasta

Walter zal de alternatieve chocopasta van de Johannesbroodboom proeven & smeren. (Smaaktest Carobella).
Gevonden! Walter zal de alternatieve chocopasta van de Johannesbroodboom proeven & smeren.

Niet te vreten die alternatieve chocopasta van de Johannesbroodboom, was de snelle lezersreactie na de publicatie van ons verhaal over de Portugese Creme de Alfarroba. `De smaak is zeer bitter´, luidde het snoeiharde oordeel. `Mocht je dat spul toch willen kopen dan kun je in Vlaanderen naar de Bio Planet-winkel. Die hebben de pasta van deze peulen.´

Nee, erg enthousiast was deze Vlaamse lezer niet. Maar goed, we waren wel benieuwd of je het smeersel van de Johannesbroodboom ook in het noorden van Europa kan vinden. Hoe zou het hier smaken? Bitter? Of zoet, zoals onze Portugese creme? Een smaaktest moet het antwoord geven.

Dankzij een tip van een andere lezer kwamen we de pasta van deze Johannesbroodboom in onze woonplaats tegen. `Ga eens naar de biowinkel aan de Zwolse Blijmarkt en haal Carobepasta´, schreef hij. Op internet werd dit product overigens vaak aangeboden, zagen we na een speurtocht.

De smaak is zeer bitter. Mocht je dat spul willen kopen…

Reactie op verhaal Portugese chocopasta-alternatief

Stresseten tijdens de Coronacrisis

Opvallend detail trouwens tijdens deze Coronacrisis: in Spanje, deels ook in Nederland, worden massaal alcohol en chocoladeproducten gekocht. In tijden van stress hebben we blijkbaar behoefte aan alcohol, vet en suiker. Walter bijvoorbeeld snoept meer van de chocoladepasta.

De Nederlandse Carobella.(Smaaktest Carobella).
De Nederlandse Carobella.

Op naar de biowinkel dus. Met het respecteren van de 1,5 meter natuurlijk. Warempel. In het schap vonden we een hele partij vrolijk gekleurde potten Carobella Natural met 23 procent Carobepoeder. De fabrikant komt uit Nederland. Carobepoeder. Met een beetje fantasie lijkt de naam op het Spaanse Algarrobo of Portugese Alfarroba.

Bitter? 

We zijn benieuwd hoe de Nederlandse versie van de Portugese chocopasta smaakt. Bitter? De ‘Portugees’ die we op weg naar huis kochten, was zoetig van smaak. Moeilijk smeerbaar dat wel, maar zoet.

Potje gekocht en thuis testen, is het devies. Walter, de chocoladekenner, is de testpersoon. Wat allereerst opvalt zijn de enorme verschillen qua samenstelling. De Portugese fabrikant uit de zuidelijke Algarve stopt er vrij weinig in. Het meest opvallende element zijn naast de gemalen peulen van de Johannesbroodboom-pit de vezels van de wilde cichorei-plant, ook wel bekend als de Wegenwachter. 

De voorkant van het potje met reclame voor de al dan niet-aanwezige ingrediënten. (Smaaktest Carobella).
De voorkant van het potje met reclame voor de al dan niet-aanwezige ingrediënten.

De wegenwachter 


In Nederland zie je de plant met zijn lichtblauwe bloemen vooral langs de wegen staan. Vandaar de naam Wegenwachter. De plant schijnt door de Romeinen mee naar het noorden te zijn genomen. In de Tweede Wereldoorlog werd de bloem in Nederland verwerkt tot een koffie-surrogaat, want de bitterheid leek op die van (slechte) koffie.

De Wegenwachter is vaak naast de weg te vinden en kan tegen strooizout. Bron Wikipedia, Syborgh.
De Wegenwachter is vaak naast de weg te vinden en kan tegen strooizout. Bron Wikipedia, Syborgh.

Dat bloemetje komt dus oorspronkelijk uit het gebied van de Middellandse Zee. Ergens is het logisch dat de Alfarroba-producent uit het zuidelijke deel van Portugal deze plant gebruikt. Voor de smeerbaarheid – maar aan dit punt moet de Portugees nog een beetje werken – maakt hij verder gebruikt van kokosolie, water en een snufje zout. That’s it.

De Nederlandse Carobella van het merk Molenaartje (Wessanen) heeft eigenlijk een geheel andere samenstelling op het poeder van de Johannesbroodboom na. Dat is goed voor 20 procent van de samenstelling.

Daarnaast bevat het Molenaartje zonnebloemolie, palmolie, maisstrooppoeder (20 procent) én Bourbon vanille extract. Dat laatste is een zoetstof, waarschijnlijk afkomstig uit het Afrikaanse Madagaskar of het nabijgelegen Réunion. Het extract is afkomstig van de vrucht van de op beide eilanden groeiende Vanilla-orchidee.

Carobella smaakt beetje bitter, maar smeert heerlijk.  (Smaaktest Carobella).
Carobella smaakt beetje bitter, maar smeert heerlijk.

Nu de hamvraag: Is Carobella bitter?

Het antwoord is ja. Na onze smaaktest constateert Walter dat Carobella bitter smaakt. Zeker de eerste keer dat je het eet. Maar: het is een bescheiden bitterheid. De echte liefhebber zal de smaak herkennen van een chocoladereep met meer dan 70 procent cacao. Het heeft diezelfde bitterheid.

Walter houdt daar wel van, maar hij kan zich voorstellen dat een echte Nutella-aanhanger een ‘Molenaartje’ niet ziet zitten. Qua smaak lijkt het Nederlandse product wel meer op chocopasta dan zijn Portugese Alfarroba-tegenhanger.

Nog een opvallend verschil. Het aantal calorieën per honderd gram zit bij dit bio-Molenaartje aan de zeer hoge kant: 591 kcal. De oliën in Carobella die de smeerbaarheid moeten verbeteren, vervetten het product. De ‘Portugees’ komt op slechts op 437 calorieën uit. Nou ja, slechts. Slank word je er niet van als je het eet.  Op het gebied van verzadigde vetten zie je ook grote verschillen. Hier doet Carobella het beter: 8,1 op de 100 gram, terwijl Creme de Alfarroba op 17 gram uitkomt. 

De ingrediënten van de Carobella.
De ingrediënten van de Carobella.

Zo, we zijn weer een stap verder op het gebied van de vrucht van de Johannesbroodboom. De boom met zo´n mooie naam én vrucht verdient het om wat meer in het zonnetje te worden gezet. Wij komen de boom op onze zuidelijke reizen altijd tegen. 

Eerst denk je ‘wat heeft die boom malle vruchten’. Het lijken wel snijbonen. Dan kom je erachter dat er heel veel nuttige producten van worden gemaakt. En merk je dat deze Zuid-Europese boom ook al zijn tentakeltjes heeft uitgeslagen naar de schappen van de Nederlandse supermarkten. Dat is het leuke van reizen. Je blijft je verbazen.

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

De vruchten of peulen nog hangend aan de boom.
De vruchten of peulen nog hangend aan de Johannesbroodboom.
Scroll naar boven