De Osborne-stier, beladen symbool

De Osbornestier kom je overal tegen zoals bij de ingang van de Kermis annex jaarmarkt in El Puerto de Santa María.
De Osbornestier kom je overal tegen zoals bij de ingang van de Kermis annex jaarmarkt in El Puerto de Santa María.

De Osbornestier, voor velen hét symbool van Spanje. Maar voor sommigen ook het teken van de verderfelijke almacht van de Castilliaanse bestuurders in met name Madrid. In Baskenland staan de trotse reclameborden van de sherryproducent Osborne, want dat zijn het eigenlijk, al niet meer.

De Basken zijn inmiddels een stuk rustiger. Er worden geen mensen meer vermoord, maar het streven naar onafhankelijkheid zit er bij een groot deel nog steeds in. En het symbool van Spanje, de reclamestier van Osborne, werd dan ook iedere keer weer vakkundig vernield.

Net als in die andere, naar onafhankelijkheid stevende regio, Catalonië. Van de vele stieren die er ooit stonden is er één over. Ook die is zijn leven niet zeker. Het is nu zover dat de directie van Osborne, die zetelt in het zuidelijke El Puerto de Santa Maria, overweegt om ook Catalonië op te geven. Iedere keer repareren kost gewoon te veel.

Iedereen die iets belangrijks voor of in Spanje presteert mag een eigen vat 'bekladderen'. Ook het nationale voetbalelftal ontkwam daar niet aan na het winnen van het EK en WK.
Iedereen die iets belangrijks voor of in Spanje presteert mag een eigen vat ‘bekladderen’. Ook het nationale voetbalelftal ontkwam daar niet aan na het winnen van het EK en WK.

Verkiezingen

Vervelend voor de naar onafhankelijkheid strevende provinciebewoners is dat ‘maar’ de helft van de regionale bevolking vóór afscheiding is. Er is dus zowel in Baskenland als in Catalonië sprake van een patstelling. Hetzelfde geldt min of meer voor de Spaanse politiek. Na de verkiezingen van afgelopen december kwam er een einde aan de almacht van rechts in de vorm van Partido Popular (PP) en links van de PSOE. Tot nu toe verdeelden deze twee de macht. Dan was rechts vier jaar aan de macht, dan weer links die vier jaar mocht regeren.

Maar met de komst van het (super)linkse Podemos en het D66-achtige Ciudadanos schudde Spanje op z’n grondvesten en dat doet het nog steeds. De crisis heeft het speelveld veranderd, waardoor de onderhandelingen na de verkiezingen over het vormen van een regering steeds op niets uitliepen.

Eind juni waren er nieuwe verkiezingen. De PP won weer wat zetels terug, maar de patstelling is gebleven. Ondanks veelvuldige gesprekken is er nu (20 augustus 2016) nog steeds geen nieuwe regering in aantocht. Er gaan inmiddels stemmen op dat er misschien wel weer naar de stembus getrokken moet worden. De dag die ze daarvoor in het achterhoofd hebben is 25 december. Ja, inderdaad Eerste Kerstdag.

Update 2020. We zijn jaren verder en er staat sinds begin 2020 een regering onder leiding van socialistische PSOE én de radicaal-linkse Podemos aan het roer. Daarvoor waren veel verkiezingen nodig om deze minderheidsregering mogelijk te maken. De huidige regering is afhankelijk van de kleine regionale partijen zoals die van de Catalanen. Het is voor het eerst sinds 1939 dat er een coalitieregering het land regeert. En dat laatste is toch wel bijzonder.

Foto’s Osborne-museum:

PS:

O ja, in totaal staan er nog 94 Osbornestieren in Spanje. De stalen kolossen wegen per stuk 450.000 kilo. Het hoe en wat van dit trotse symbool, dat ook tijdens het EK voortdurend opduikt, is te zien in de Toro Gallery van Osborne in El Puerto de Santa Maria aan de Costa de la Luz.


Ontdek meer van Camper Smuikje gaat los

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Scroll naar boven