Spaans strandplezier gegarandeerd met Blauwe Vlag

Strand bij Zahara de los Atunes (Costa de la Luz).
Het lege, ongeschonden strand bij Zahara de los Atunes (Costa de la Luz).

Voor alle vakantiegangers die de komende weken willen genieten van de Spaanse zon, zee en stranden: de veiligheid en hygiëne van al dat plezier kun je controleren aan de hand van de Blauwe Vlag. Spanje staat al jaren trots bovenaan met in totaal 729 vlaggen, waarvan 627 Banderas Azules voor de stranden. De rest is bijvoorbeeld voor jachthavens.

Het vasteland van Spanje is gezegend met bijna 5000 kilometer kustlijn. Mocht je verder ook alle andere aan Spanje gelinkte kusten tellen dan kom je zelfs rond de 8000 kilometer uit. Want ook in het binnenland zijn er vele waterplezier-mogelijkheden, zoals (stuw)meren en afgedamde rivierzwembaden.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Spanje koploper

Maar zelfs als je het aantal Blauwe Vlaggen terug zou brengen naar percentages is Spanje de absolute koploper. Het land eindigt ver voor vergelijkbare strandlanden als Frankrijk, Turkije, Griekenland en Italië. Het land is er niet voor niets trots op.

De Blauwe Vlag van de Nederlandse jachthaven Marnemoende (IJsselstein bij Utrecht).
De Blauwe Vlag van de Nederlandse jachthaven Marnemoende (IJsselstein bij Utrecht).

Nederland telt dit jaar overigens 195 blauwe vlaggen. Daarvan zijn 134 vlaggen voor jachthavens en ‘slechts’ 61 voor Nederlandse stranden. Dat jachthavens, met hun op diesels aangedreven boten, tegenwoordig een blauwe vlag kunnen krijgen, is iets om vraagtekens bij te zetten.

Een Blauwe Vlag staat volgens de internationale Foundation for Environmental Education (FEE) voor properheid en veiligheid op milieugebied. Ook duurzaamheid is een groot goed, aldus de organisatie. De locaties die getooid zijn met dit ereteken worden minimaal een keer per jaar geïnspecteerd. In totaal doen 50 landen mee. Inmiddels hebben meer dan 5.000 stranden en andere watersportvoorzieningen een blauwe vlag. De organisatie, die zetelt in Denemarken, reikt sinds 1987 het wapperende ereteken uit.

De kaart met de Blauwe Vlaggen langs de Spaanse costa's en de binnenmeren.
De kaart met de Blauwe Vlaggen langs de Spaanse costa’s en de binnenmeren.

Kwaliteit, properheid en voorzieningen

Badderen is een van de belangrijkste bezigheden van de miljoenen toeristen die Spanje bezoeken. Fijn dus om te weten dat de kwaliteit van het water, de properheid van het strand, de voorzieningen en de mensen zoals de badmeester die bij problemen voor de badgasten zorgen, al jaren tegen de meetlat worden gehouden.

Het witte strand van Laxe (Galicië, bij A Coruña).
Het witte strand van Laxe (Galicië, bij A Coruña).

Toch zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen… jaja, het zijn altijd weer die ‘vervelende milieu-organisaties’. Maar wees blij. Zij hebben wel de gezondheid van iedereen hoog op de agenda staan. De rest wil waarschijnlijk alleen maar geld aan u verdienen.

Helaas, er is ook een Zwarte Vlag

Als tegenwicht kent milieugroepering Ecologistas en Acción jaarlijks Zwarte Vlaggen toe. Na een nieuwe inspectie van de meer dan 8.000 kilometer Spaanse kusten, heeft deze confederatie van meer dan 300 Spaanse milieugroeperingen in totaal 48 Zwarte Vlaggen uitgereikt voor vervuiling en slecht milieubeheer van de kust.

In het binnenland, in Extremadura, heeft het strand van badplaats Alange ook een Blauwe Vlag gekregen.
In het binnenland, in Extremadura, heeft het strand van badplaats Alange ook een Blauwe Vlag gekregen.

Lijst Banderas Azules (Blauwe Vlaggen)

Andalusië is een van de toppers met 127 stranden in 2023. In totaal is er voor 143 stranden de vlag aangevraagd. In de deelstaat Málaga vroegen 47 playas de vlag aan; 39 hebben ‘m gekregen. De provincie Almería is nummer twee met 32 toekenningen, Cádiz nummer drie met 31 vlaggen. Huelva eindigt met 12 banderas.

Aan de noordelijke kusten komt Asturië op 14 gecertificeerde stranden, Galicië op 113, Cantabrië op 11 en Baskenland op ‘slechts’ 4. Dat Baskenland met erkende grootheden als San Sebastián, Zarautz en Zumaia zo laag scoort is omdat de provincie (Gipuzkoa) waar deze badplaatsen in liggen, niet mee hebben gedaan. Ook Bizkaia met de steden Mundaka, Getxo, Gorliz en Bilbao heeft duidelijk geen enkele belangstelling om gecertificeerd te worden.

Catalonië wel. Deze deelstaat scoort 96 blauwe vlaggen. Andere oostelijke costa’s als Murcia 28, València 135. De Balearen met Mallorca, Ibiza en Menorca komen op 27, terwijl de ‘buitenlanden’, aan de Afrikaanse kust Ceuta er 2 en Melilla er 4 scoort. Ja, ook in de binnenlandse provincie zijn vlaggen uitgedeeld. Zo krijgt Madrid er 1 en Extremadura zelfs 9.

In totaal wapperen er in 250 Spaanse gemeente de blauwe vlag.

Het mooie strand bij Agua Amarga (Natuurgebied Cabo de Gata).
Het mooie strand bij Agua Amarga (Natuurgebied Cabo de Gata).
Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Zie ook: Alle Spaanse stranden met een Blauwe Vlaggen (Banderas Azules) op een rij (pdf)
Zie ook: Lijst Zwarte Vlaggen (Banderas Negras) op website van weersvoorspeller ElTiempo.es

Scroll naar boven