Voor Tatort-krimi komen wij onze camper uit

Het Tatort-café heeft vijf beeldschermen en drie ruimtes waarin de populaire krimi gevolgd kan worden.
Het Tatort-café heeft vijf beeldschermen en drie ruimtes waarin de populaire krimi gevolgd kan worden.

Zodra een camper landt zie je meestal eerst een man met een stroomkabel naar buiten komen. Kort daarna gaat de satellietschotel de lucht in. Rituelen. Iedereen heeft ze. En blijkbaar kijken de meeste camperaars graag televisie. Of ze nu uit Nederland, Duitsland of Frankrijk komen.

Pizza

Wij doen het al drie jaar zonder. Missen we het? Niet echt. Thuis keken we ook al niet veel. Nieuws kun je goed volgen via internet. Voetbal kun je meestal wel in een café zien. Alleen Tatort… die missen we wel. Deze bijna wekelijks uitgezonden politiekrimi van onze oosterburen staat al jaren op ons kijklijstje. Thuis neemt vriend Ron de uitzendingen al ‘eeuwen’ trouw op en wij schuiven eens in de zoveel tijd op zaterdag aan om alle vooruit opgenomen afleveringen, onder het genot van pizza, kaas, worst en chips, te bekijken.

Een ritueel vol ‘moord en doodslag’ dat al twintig jaar duurt

Een ritueel dat al twintig jaar duurt. Maar ja, als reiziger gaat dat niet meer. Nu treffen we elkaar eens in de zoveel maanden en dan moeten we ons door een berg aan ‘moord en doodslag’ heen werken.

Voor de uitzending van de Münster-Tatort is tv-omroep WDR aanwezig om bezoekers te interviewen over de populaire serie.
Voor de uitzending van de Münster-Tatort is tv-omroep WDR aanwezig om bezoekers van het café te interviewen over de populaire serie.

Krimi’s

Dus ja, soms missen we de tv. Maar hier in Duitsland hoeft dat helemaal niet. Hier kijken ze met elkaar Tatort in speciale Tatort-cafés. In Berlijn zijn er zeven, de meeste andere steden hebben er minstens één. Hier in Münster is het groots. Want deze stad heeft een ‘eigen’ Tatort. Deze Münsterkrimi is ook nog eens de populairste van heel Duitsland met gemiddeld 14 miljoen kijkers.

De plaatselijke krant is er uiteraard ook bij en doet verslag van de Tatort-beroemdheden in Münster.
De plaatselijke krant is er uiteraard ook bij en doet verslag van de Tatort-beroemdheden in Münster.

Sneak preview

In de grootste bioscoop van de stad wordt zelfs voor de officiële zondagse uitzending een soort sneak preview gegeven, waarbij over het algemeen een paar hoofdrolspelers aanwezig zijn voor handtekeningen en vragen. Als buitenstaander heb je geen schijn van kans, want voordat de aankondiging er is, zijn de kaarten al uitverkocht.

Voor, tijdens en na de uitzending word je aan tafel bediend in Bohème Boulette annex het Tatort-café.
Voor, tijdens en na de uitzending word je aan tafel bediend in Bohème Boulette annex het Tatort-café.

Bohème Boulette

Ook in het café Bohème Boulette aan de Hansaring in Münster tijdens de officiële uitzending op de ARD om stipt 20.15 uur is het overvol. Wij waren er om 19.00 uur, omdat we de bui al zagen hangen, maar we waren echt net op tijd. De laatste krukken in een ongemakkelijk hoekje waren voor ons. Daarna hebben we tientallen mensen teleurgesteld het pand zien verlaten.

Jong publiek

Grappig is dat de serie, die al sinds 1970 bestaat en in november 2016 de duizendste uitzending beleefde ook jong publiek trekt. Je ziet dat de meeste series op een gegeven moment op zijn, maar dat geldt niet voor Tatort die zich blijft vernieuwen. Hedendaagse thema’s komen erin voor en geregeld komen er nieuwe duo’s rechercheurs bij, die vanuit een Duitse stad de misdaad op proberen te lossen. Sommigen doen overigens al jaren mee. De teams uit Keulen, München en Ludwigshafen zijn zelfs wel eens bij ons, ondertiteld, op televisie geweest. Groot was Schimanski. Acteur Götz George werd bijgestaan door onze eigen Nederlandse scenarioschrijver Chiem van Houweninge.

Leonard Lansink als Wilsberg voor z'n antiquariaat. Op de sociale media wordt volop reclame voor de speurneus uit Münster gemaakt.
Leonard Lansink als Wilsberg voor z’n antiquariaat. Op de sociale media wordt volop reclame voor de speurneus uit Münster gemaakt.

Wilsberg

Het Münster-Tatortduo, politieman Frank Thiel en professor Karl-Friedrich Boerne, geniet een grote populariteit. Wat dat betreft is Münster goed bedeeld. In de stad draait ook al jaren de krimi Wilsberg. Deze antiquair annex privédetective is ook een graag geziene gast primetime op de Duitse tv.

Het antiquariaat van Wilsberg bestaat overigens echt. Alleen heet deze tweedehands boekenwinkel aan de Frauenstrasse 49 in het dagelijks leven Solder.
Het antiquariaat van Wilsberg bestaat overigens echt. Alleen heet deze tweedehands boekenwinkel aan de Frauenstrasse 49 in het dagelijks leven Solder.

Deze speurneus heeft weliswaar geen eigen café in de stad, maar ook de previews van deze serie worden massaal bezocht. Honderden liefhebbers verzamelen zich voor het bioscoopcomplex Cineplex als de hoofdrolspelers hun opwachting maken.

Op straat

Tatort wordt voor het grootste deel in de studio opgenomen, maar tijdens de draaidagen van Wilsberg heb je grote kans om tijdens een rondje door de stad middenin een scène terecht te komen. Een van de acteurs reed een keer vlak langs ons op de fiets! Blijkbaar werd het een lastige filmdag, want hij keek niet vrolijk. Of hij was boos, omdat we hem aan stonden te gapen.

Wie in Münster een boekenwinkel binnen stapt 'valt' over de plaatselijke krimi's.
Wie in Münster een boekenwinkel binnen stapt ‘valt’ over de plaatselijke krimi’s.

Vanuit het toeristenbureau zijn er routes uitgestippeld en Wilsberg kun je in de boekhandel aanschaffen, want deze krimi is gebaseerd op de boeken van Jürgen Kehrer uit Münster.

2 reacties

  1. Henk Blom
    3 december 2017

    Wederom een leuke en leerzame, bedankt.

    1. CamperSmuikje
      3 december 2017

      Lief?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven