Help ons! Waar is de Tijl-boom?

Het enige dat is overgebleven zijn vier bouten... Waar is de boom?
Het enige dat is overgebleven zijn vier bouten… Waar is de boom?

De Tijl-boom. Het merkteken van de krantenuitgeverij uit Zwolle. Het zit nog altijd op de hoge toren aan de Voorstraat in de Zwolse binnenstad, die is blijven staan ondanks de nieuwbouw van de Primark ernaast. Ook bij de voordeur van journalist en auteur Willem van der Veen hangt een replica van het logo, waarmee Tijl en de Zwolse Courant eeuwenlang zichzelf bekend maakten.

De boom aan het voormalige hoofdkantoor aan de Blaloweg in Zwolle
De boom aan het voormalige hoofdkantoor aan de Blaloweg in Zwolle

Tot voor nog niet zolang hing de Tijl-boom, de Tilia, ook met stevige bouten aan de zijkant van de hoofdingang aan de Blaloweg, waar het bedrijf dik dertig jaar gevestigd was. Nu zetelen daar enkele kleinere bedrijfjes, die het pand als verzamelgebouw gebruiken. De vleugel waarin de drukkerij zat wordt momenteel platgewalst om volgens de slopers plaats te maken voor meer parkeerruimte.

De grote vraag die ons bezighoudt, en waar hopelijk een van jullie een antwoord op heeft: Waar is de Tijl-boom gebleven?

De bouten zitten er nog. Maar de boom is spoorloos verdwenen. Een jaar of twee geleden waren we bij het toenmalige KPN-kantoor dat in de zijvleugel gevestigd was op bezoek en toen was hij er nog. Walter heeft er zelfs een foto van gemaakt, want de boom is nostalgie voor ons beiden. Walter huisde vroeger (heel lang geleden) in de rechtervleugel, terwijl ik naar de linkerkant verdween.

Tja, beiden journalisten en dus nieuwsgierig… . Kortom: wie helpt ons?

Hoog in de top de Tijl-boom in steen gehouwen
Hoog in de top de Tijl-boom in steen gehouwen.
e-Pubversie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (e-Pub/Pdf)
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Te koop bij: Boekenbestellen.nl
Scroll naar boven