Beer Ayamonte heeft gelukkig gezelschap gekregen

Blij waren we toen we achter de ramen twee beren rond zagen scharrelen.
Blij waren we toen we achter de ramen twee beren rond zagen scharrelen.

We maken de reis, die we vorig jaar ook al gemaakt hebben, nog een keer om alles voor onze nieuwe e-reisgids over Costa de la Luz Noord te controleren. Dat bracht ons onder meer in Ayamonte, de grensstad met Portugal. Een erg gezellig dorp met een ietwat minder gezellige dierentuin. Vonden wij. Vorig jaar. In het kader van alles voor het boek brachten we toen een bezoek aan dit Parque Zoológico Prudencio Navarro.

Geschokt

We waren geschokt. Met name de dieptrieste bruine beer brak ons hart. In een stadje waar het zelden minder warm dan 20 graden is zat dit dier eenzaam en alleen in een hok, terwijl z’n natuurlijke habitat heel, heel ver richting koude noorden is. Het dier liep maar een beetje rond, had overal plukken haar, zag eruit alsof het niet goed met ‘m ging. Of dat ook echt zo is, weten we niet. Maar toen we nader onderzoek deden vonden we wel meerdere Spaanse dierenliefhebbers die het park dicht proberen te krijgen. Dat lukt nog niet erg, want volgens het stadsbestuur is de gratis toegankelijke dierentuin een publiekstrekker en dus belangrijk voor het toerisme.

Hartbrekend

Dit jaar kwamen weer langs het park. We waren op weg naar de bus, die ons terug zou brengen naar onze uitvalsbasis in Isla Christina. Ditmaal konden we ‘m niet bezoeken, want het was maandag en dan is het park gesloten. Maar het hok van de ‘hartbrekende’ beer is ook van buiten het park te bezichtigen. En tot onze vreugde had ons eenzame bruine manneke gezelschap gekregen. Hij zag er ook beter uit.

Gelukkig, maar wat ons betreft sluiten ze het park, want op deze manier dieren houden is eigenlijk niet aan ons besteed. De gemeente schermt ermee dat ze alleen dieren in het park zetten die door de dierenpolitie in beslag zijn genomen. En dat ze dus eigenlijk goed opvangwerk doet. Nou ja, laten we ze maar op hun ‘blauwe ogen’ geloven.

Laatste nieuws 2019
De dierentuin heeft de poort gesloten, melden Spaanse media. De kritiek was groot vanwege het slechte onderhoud. Wat er met de dieren gaat gebeuren is onduidelijk. De botanische tuin is nog altijd te bezoeken.
Bos in Parque Natural de Doñana na de brand van vorig jaar.
Bos in Parque Natural de Doñana na de brand van vorig jaar.

Brandseizoen

Nog een dienstmededeling… Zo zullen we het maar noemen, want het is eveneens een aanvulling op onze verslaggeving van de brand van vorig jaar. Op 1 juni is het officiële verhoogde risicoseizoen in Spanje en Portugal begonnen. Beide landen maakten bekend dat ze behoorlijk wat extra geld en mensen beschikbaar hebben om eventuele branden te lijf te gaan. In Spanje is er zelfs 167 miljoen euro voor vrijgemaakt. Ook is er de afgelopen maanden veel aan preventie gedaan. Brandgangen zijn schoon en breder gemaakt. Los hout is weggehaald en her en der zijn eucalyptusbossen verwijderd.

Preventie

Ook Portugal heeft voorzorgswerk gedaan, maar het is er allemaal bescheidener. Er is gewoon veel minder geld beschikbaar. Dat zie je ook aan het materieel. Vaak sprongen de Spanjaarden bij, want die beschikken over de modernste helikopters en blusvliegtuigen. We zagen dat Portugal nu ook wat vliegend materieel heeft aangeschaft, want het is niet fijn om afhankelijk te zijn van de welwillende buurman.

Geen bbq

Het verhoogde risicoseizoen loopt door tot halverwege oktober. Voor alle Nederlandse en Belgische vakantiegangers betekent dat niet meer barbecueën, geen ander open vuur maken, voorzichtig met sigaretten en niet wild kamperen in bossen en andere kwetsbare natuurgebieden. In veel beschermde gebieden als bijvoorbeeld Grazalema in de buurt van de Zuid-Spaanse stad Ronda mag je alleen nog met toestemming van de plaatselijke autoriteiten wandelen of fietsen. Informeer je zelf goed voor dat je op pad gaat, want de boetes zijn (terecht) niet mals. Bovendien wil waarschijnlijk niemand het op z’n geweten hebben aan het begin te staan van een vernietigende bosbrand.

2 reacties

 1. henk blom
  3 juni 2018

  Fijn om te lezen en goed dat jullie begaan zijn met die dieren.

  1. CamperSmuikje
   3 juni 2018

   Ja, we waren blij dat de beer niet meer alleen rondliep. Nu hopen dat ze elkaar leuk vinden, maar het zag er goed uit. Gr.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven