Op naar de ‘Romeinse’ Ruta Vía de la Plata

Sevilla, Plaza de España. Vanaf deze stad begint officieel de Ruta de la Plata, de Romeinse handelweg naar het noorden van Spanje. Foto: Holger Uwe Schmitt via Wikimedia Commons.
Sevilla, Plaza de España uit 1929. Vanaf deze stad begint officieel de Ruta de la Plata, de Romeinse handelsweg naar het noorden van Spanje. Foto: Holger Uwe Schmitt (Wikimedia Commons)

De motor van camper Smuikje ronkt al zachtjes. En ook wij staan in de startblokken. Zeker toen de stormen Dudley, Eunice en Franklin met dito grijs weer over ons heen trokken, werden wij door het ‘vertrekvirus’ gegrepen. Nog even… maar als alles goed is gaan we vanaf begin maart weer richting Spanje. Nieuw materiaal zoeken voor onze nieuwe, digitale reisboeken.

We moeten de komende maanden een enorm pak foto’s gaan maken. Bovendien gaan we intensief de Ruta Vía de la Plata aan een nader onderzoek onderwerpen. Deze zuidelijke Camino de Santiago brengt de bedevaartganger van Sevilla naar Santiago de Compostela. Tegenwoordig zijn die pelgrims vaak ‘vermomd’ als wandelaar, fietser, motorrijder, automobilist of camperaar. Velen gaan niet in devotie, maar voor de prachtige route door het binnenland van Spanje.

De prachtige kathedraal van de oud-Romeinse stad León.
De prachtige kathedraal van de oud-Romeinse stad León.

Op naar Vía de la Plata

De Ruta de la Plata is overigens ook een oude Romeinse handelsroute, die bij de stad Zamora niet afbuigt naar het westen, maar rechtdoor blijft lopen langs León en Oviedo om bij de Atlantische kust en staalstad Gijón te eindigen. Beide routes met vele uitstapjes naar zowel links als rechts, omdat daar interessante natuurgebieden zijn, gaan de komende maanden ons reisjaar kleuren.

De oud-wielrenner Peio Ruiz Cabestany fietste de gehele Ruta de la Plata. Zijn reis werd uitgezonden op de Spaanse TV (Rtve). De hele serie kun je onder deze link vinden. De taal is Spaans, maar als de taal niet verstaat kun je toch genieten van de mooie beelden.
De oud-wielrenner Peio Ruiz Cabestany fietste de gehele Ruta Vía de la Plata. Zijn reis werd uitgezonden op de Spaanse TV (Rtve). De hele serie kun je onder deze link vinden. De taal is Spaans, maar ook als je de taal niet verstaat kun je toch genieten van de mooie beelden.

Sevilla

We beginnen waarschijnlijk in Sevilla. Weliswaar met de nodige aarzelingen. Ons beleid is om ons te concentreren op de nog onontdekte gebieden en relatief onbekende steden in Spanje. Maar het probleem is dat als je een e-reisgids wilt maken over de Ruta de la Plata je er niet aan ontkomt dat deze begint in Sevilla.

We proberen zoveel mogelijk aparte krenten in de pap te vinden. Uiteraard ontkomen we niet aan de bekende hoogtepunten. Dat is overigens niet erg, want de Torre del Oro, het Real Alcázar, La Giralda en de kathedraal, de wijk Triana en het enorme stadtuinen Parque de María Luisa zijn gewoon mooi.

Sierra del Norte, bij het plaatsje Jabugo.
Sierra del Norte, bij het plaatsje Jabugo (hoofdstad van de Jamon).

Op bezoek bij de ‘Sixtijnse Kapel van Spanje’

Na deze start gaan we naar Minas de Ríotinto, Aracena, Sierra Norte, Monesterio en het klooster Tentudía met gelijknamig natuurpark. We bekijken de ‘Sixtijnse Kapel van Spanje’ in de buurt van Fuente del Arco en we trekken door het lege gebied met de veelzeggende naam La Sibería om via het kleine stadje Zafra naar het grootse ‘Romeinse’ Mérida te gaan.

De 'Sixtijnse kapel van Spanje' in Fuente del Arco (Ermita de la Virgen del Ara, Extremadura).
De ‘Sixtijnse kapel van Spanje’ in Fuente del Arco (Ermita de la Virgen del Ara, Extremadura). Foto: Ángel M. Felicísimo (Wikimedia Commons)

Vandaar gaan we naar Cáceres, Plasencia en Salamanca om links en rechts natuurgebieden als Los Barruecos, vogelparadijs Monfragüe, Gredos en Las Batuecas-Sierra de Francia te bezoeken. In de schitterende stad Zamora buigen we af naar Puebla de Sanabria om naar Santiago te trekken. Om via Astorga terug te keren op de rechte lijn naar de Atlantische Oceaan.

Parque Natural Las Ubiñas-La Mesa

Naast steden als León, Oviedo en Gijón slaan we geregeld af om bijvoorbeeld in Parque Natural Las Ubiñas-La Mesa terecht te komen.

We hopen ondertussen, hoe vreemd dat nu ook klinkt, op regen om te voorkomen dat bosbranden ons op de vlucht laten slaan. Het is er namelijk kurkdroog, want de regen in de herfst en winter viel zwaar tegen. De stuwmeren zijn nauwelijks gevuld.

Het fiets- en wandelpad in het natuurpark Las Ubiñas - La Mesa
Het fiets- en wandelpad in het natuurpark Las Ubiñas – La Mesa
Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Zonnen in onze favoriete stad: El Puerto de Santa María

Jullie snappen het vast wel: we hebben er veel zin in. Zeker ook omdat we ook nog een paar weekjes rust gaan houden in een van onze favorieten: de Zuid-Spaanse havenstad El Puerto de Santa María. Het altijd bezoek waardige Cádiz ligt aan de overkant. De sherryhoofdstad Jerez de la Frontera is ook niet ver en goed met het openbaar vervoer bereikbaar. Als we heel veel zin hebben pakken we ook nog de trein naar Cordoba en Jaén. Voor de camping ligt het strand en in de stad zelf is het meer dan genoeg vertier.

De sherrykelders van Bodega Osborne in El Puerto de Santa María. Je kunt de bodega en de kelders bezoeken.
De sherrykelders van Bodega Osborne in El Puerto de Santa María. Je kunt de bodega en de kelders bezoeken (Costa de la Luz).
Cádiz, de parel van het Spaanse zuiden (Costa de la Luz).
Cádiz, de gezellige parel van het Spaanse zuiden (Costa de la Luz).

Je las het al. We doen het in El Puerto de Santa María even rustig aan. Thuis was het druk. Al onze digitale boeken zijn geüpdatet. We actualiseerden diverse weblinks en andere verwijzingen. Sommige e-gidsen hebben nieuwe foto’s gekregen. Die vernieuwde uitgaven kunnen de kopers trouwens gratis downloaden. Daarnaast was Walter erg actief met het monteren van een aantal films en het veranderen van onze reisblog. In het huis zijn de deuren opnieuw geverfd en er werd geklust. Dan wordt het even tijd voor een zonnige stad in het zuiden.

Advertentie: het grote Spaanse routeboek

‘Het grote Spaanse routeboek’ neemt je mee op reis door het onbekende, maar mooie Spanje en het rustige deel van de Portugese Algarve. 10 Interessante reisroutes hebben we samengesteld waarbij we jullie kennis laten maken met steden, cultuur én natuur. 5500 Kilometer wordt beschreven met 79 rust- en verkenningsplekken. NIEUW: we hebben zo’n 80 Gps-bestanden toegevoegd! Het digitale boek bezit ruim 1000 foto’s en zo’n 170 handige kaarten, ondersteund door weblinks. Aantal pagina’s: 847. Prijs: 29,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

De route:

De Vía de la Plata, een oude Romeinse handelsroute.

4 reacties

 1. waarloopjijwarmvoor
  7 maart 2022

  Een prachtige route gaan jullie maken. Ik heb hem in twee delen mogen lopen. Sevilla – Salamanca en een jaar later Salamanca-Santiago.
  Ik kijk nu al uit naar jullie verhalen.
  Warme groet en een glimlach,

  1. CamperSmuikje
   7 maart 2022

   Wow, wat een mooie wandeling. Respect hoor. Dat zie ik ons nog niet ‘bewandelen’. Groetjes!

 2. Peter van Het Hurktoilet
  6 maart 2022

  Misschien was ik gewoon overweldigd door al het andere moois in Andalusië, maar daarna vond ik Cadiz toch wat tegenvallen. Aardig, daar niet van (tip: je hebt aan de haven een betaalbare parkeerplaats met toiletten waar je mag overnachten op loopafstand van het centrum), maar ook niet meer dan aardig

  1. CamperSmuikje
   6 maart 2022

   Hoi, ergens wel jammer. Maar Cádiz is meer dan aardig. Je moet alleen weten waar je kan kijken. Maar ok, over smaak kan je twisten.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven