Doñana viert een feestje

Doñana is belangrijk voor vele vogelsoorten. Ook voor deze flamingo's.
Doñana is belangrijk voor vele vogelsoorten. Ook voor deze flamingo’s.

Eén van de belangrijkste natuurparken ter wereld bestaat vijftig jaar. De natuur van Doñana in Zuid-Spanje is gelukkig veel ouder, maar een halve eeuw geleden drong het tot de autoriteiten door dat als dit unieke werelderfgoed geen extra bescherming zou krijgen het ten dode is opgeschreven.

‘Onze’ prins Bernhard speelde daarbij een hoofdrol, zoals onder meer te lezen valt in onze e-reisgids over deze bijzondere jubilaris. Het was onder andere Bernhard die er bij de toenmalige dictator Franco op aandrong om van Doñana een Nationaal Park te maken.

Of dit een illegaal watertappunt is weten wij niet, maar overal in het gebied zie je dat de fruitteelt via ondergrondse bronnen van water wordt voorzien.
Of dit een illegaal watertappunt is weten wij niet, maar overal in het gebied zie je dat de fruitteelt via ondergrondse bronnen van water wordt voorzien.

Dorstige aardbeien

Maar ondanks dat iedereen er inmiddels van doordrongen is dat Doñana iets speciaals is, wordt het park nog altijd bedreigd. Al jaren trekken milieu-organisaties aan de bel over de vele illegale waterbronnen die landbouwgronden (onder andere aardbeien) van vocht voorzien en daarmee de grondwaterstand in het park fors doen dalen.

Kaart van het noordelijke deel van de Costa de la Luz met natuurpark Doñana. Deze plattegrond komt uit onze e-reisgids Costa de la Luz-Noord.
Kaart van het noordelijke deel van de Costa de la Luz met natuurpark Doñana. Deze plattegrond komt uit onze e-reisgids Costa de la Luz-Noord.

Ook nu wordt weer gesproken over het aanleggen van een directe verkeersader tussen Huelva en Cádiz, dwars door het hart van het werelderfgoed. En uiteraard steekt ook geregeld het recreatiespook plus groot geld de kop op, want de ongerepte natuur trekt nu eenmaal toeristen en als het aan de kapitaalverstrekkers ligt willen die het liefst in enorme resorts verblijven.

Ook Europa vindt dat Doñana zo moet blijven.
Ook Europa vindt dat Doñana zo moet blijven.

Boos Europa

De milieubeschermers zijn momenteel niet langer roependen in de woestijn. Sinds kort heeft ook Europa zich over de bedreigingen gebogen en de Spaanse regering opgeroepen beter voor de jarige Jop te zorgen. En dat is geen loze oproep.

Afgelopen week nog bekrachtigde het Europees Parlement dat Spanje moet optreden tegen de vele illegale watertappunten en dat de aanleg van een gasleiding door het gebied moet stoppen.

De Europese Commissie maakte overigens begin dit jaar bekend dat ze Spanje voor het Europese Hof van Justitie daagt, omdat het land te weinig doet om de Europese richtlijnen, die gelden voor beschermde natuurgebieden, af te dwingen. Kortom: een offensief van meerdere kanten.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

2 reacties

 1. Tijmen Kos
  1 april 2019

  Heel goed dat er vanuit heel Europa actie wordt ondernomen om dit prachtige natuurgebied te beschermen! Het is schitterend en dat moet zo blijven ook voor onze kinderen en kleinkinderen.

  1. CamperSmuikje
   1 april 2019

   Helemaal mee eens!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven