Van camper naar Assendorp; een ode aan een oude spoorwijk

Interieur Dominicanenkerk aan de Assendorperstraat.
Interieur Dominicanenkerk aan de Assendorperstraat.

Assendorp heeft als een van de weinige wijken van Zwolle een eigen, zelfstandige wijkkrant: de Assendorper. Sinds een paar jaar weer financieel gezond door de inzet van tientallen vrijwilligers én de advertentie-inkomsten van lokale ondernemers.

Want onze buurt bezit geen saai winkelcentrum, maar een gezellige winkelstraat met karakteristieke winkels. De Assendorper heeft over ons geschreven, want na onze camperreizen komen we graag terug in deze wijk. Dat is een verhaal waard, vonden de redacteuren. Verderop kunnen jullie het resultaat lezen.

De naam Assendorp zal niet iedereen iets zeggen. Daarom een korte beschrijving van ‘de leukste wijk van Zwolle.’

Het logo van de wijkkrant de Assendorper
Het logo van de wijkkrant de Assendorper.

Aanslag

We wonen in erg oude wijk. Het is zo’n typische ‘spoorwijk’ uit de 19e en het begin van de 20ste eeuw. Onze woning is meer dan 110 jaar oud. Een huis met een verhaal dus. Na de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld woonden er vluchtelingen, waaronder een Duits echtpaar dat gevlucht was uit…Duitsland. Waarom verlieten ze hun land? Waarom zat ons huis vol met vluchtelingen? Dat is helaas onbekend.

We weten wel dat er in elke kamer één familie woonde. De zolder was ook bewoond. In totaal leefden er twintig mensen. De komst van de Duitsers ná de bevrijding viel niet goed bij bevrijd Zwolle. Er werd één keer op ze geschoten, zo vertelde de kleindochter. Gelukkig bleef het bij een gat in het raam. Wat een verhaal hè.

Het hart van de wijk, het Assendorperplein tijdens de winter in 2012
Het hart van de wijk, het Assendorperplein tijdens de winter in 2012.

Herstel

Onze wijk groeide dankzij de aansluiting van Zwolle op het spoor (1864). Assendorp heeft het niet altijd makkelijk gehad. In de jaren dertig verdween de spoorwerkplaats waardoor de werknemers die vooral in onze wijk woonden, werkloos werden. In de jaren zestig zorgde het plan om grote autowegen door de wijk te trekken voor verpaupering van bepaalde straten, vooral in oud-Assendorp. De wegen kwamen er gelukkig niet.

Mooi

Heel langzaam herstelde de wijk zich. De huizen waren (vaak) mooi, of (meestal) goedkoop. Assendorp lag ook nog gunstig ten opzichte van het station en centrum. Qua karakter lijkt het ondanks de komst van vele kinderrijke, hoogopgeleide families en kamerbewoners nog steeds op een echte volksbuurt. Een biertje voor je huis drinken, zittend op de drempel van je voordeur, was en is nog steeds populair. Alhoewel de stoep nu meestal vervangen is door een houten bank, gemaakt van sloophout.

Hieronder ons verhaal in de Assendorper:

Het betreffende artikel in de Assendorper
Het betreffende artikel in de Assendorper.

2 reacties

 1. Trudy
  22 januari 2017

  Ha CamperSmuikje, wat een leuk verhaal over jullie in de eigen wijkkrant. Jullie gaan van je reis naar Zuid Spanje een e-book maken, las ik. Ik ben benieuwd! Er zal zeker een markt voor zijn, want zoveel goede informatie over camperreizen is er niet te vinden. Er zijn weliswaar talloze verslagen te vinden maar te vaak geven die nou net niet de info die je zoekt.

  1. CamperSmuikje
   22 januari 2017

   Hallo Trudy,

   Leuk om je reactie te lezen. Vraagje: wat zou je graag willen zien in zo’n reis e-book? Zelf denken we aan verhouding tekst-foto van 50/50. Heb je bepaalde wensen? Groetjes Walter & Janine

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven