Roncal-kaas vindt deze Hollandse kaaskop uit Gouda lekker

Roncal-kaas, een beschermd merk sinds 1981. De kaas zit tegenwoordig ook in een potje.
Roncal-kaas, een beschermd merk sinds 1981. De kaas zit tegenwoordig ook in een potje.

Geboren in Gouda dan moet je wel liefhebber van kaas zijn. Ja, ik ben een kaaskop, maar niet eenkennig. Dus als er een ander dorp ook bekend staat om z’n kaas dan is een bezoek altijd wel de moeite waard. Zo zijn Walter en ik jaren geleden terechtgekomen in Roncal, een Navarees bergdorp, diep in de Spaanse Pyreneeën. 

Tegenwoordig hebben ze ook smeerkaas. Die met cerveza (bier) trok ons wel aan.

De naam Roncal waren we een paar keer tegengekomen op kaas in de grote Spaanse supermarkten, waar je vaak kan kiezen uit honderden verschillende soorten. Het is een lekkere stevige schapenkaas. Maar het is tegelijkertijd ook een prachtig mooi, stoer bergdorp in een vallei met de klinkende naam Valle de Roncal. 

De Spaanse Roncal-vallei. © Openstreetmap
De Spaanse Roncal-vallei. © Openstreetmap

Roncal

Toen verbleven we in een typisch stenen huurwoning. Nu namen we onze intrek met camper Smuikje op de parkeerplaats bij de ingang van het dorp. Niet echt de gezelligste locatie, naast wat picknicktafeltjes in een grasveld, water en een stenen barbecueset is er niets, maar je zit wél middenin Roncal. Her en der een bar, restaurant, geldautomaat, een fantastische bakker en een goed gesorteerde supermarkt pal gelegen naast enkele mooie wandelingen.

Het dorpje Roncal terwijl de avond valt. Het telt 210 inwoners, een slager, een supermarktje en een geweldige bakker
Het dorpje Roncal terwijl de avond valt. Het telt 210 inwoners, een slager, een supermarktje en een geweldige bakker.
Zicht over de dichtbeboste Roncal-vallei.
Zicht over de dichtbeboste Roncal-vallei.

Het dorp is niet alleen bekend van z’n gelijknamige kaas maar ook van de operazanger Julían Gayarre. Z’n geboortehuis kan bezocht worden, terwijl het dorp ook een mausoleum voor de man bezit. Tenor Gayarre is weliswaar niet zo bekend als de onlangs overleden Montserrat Caballé, maar voor de echte kenners is de stem uit de 19de eeuw een grote naam.

De kaasfabriek Larra heeft een winkel.
De kaasfabriek Larra heeft een winkel.

Kaasfabriek

Niet alleen is Roncal de moeite van het bezoeken waard, ook het iets hoger gelegen Isaba of zoals de Basken het noemen Izaba is een aangenaam dorp. De pas naar natuurgebied Belagua en uiteindelijk de grens met Frankrijk is indrukwekkend in al z’n grootsheid. In het lager gelegen dorp Burgui kun je de kaasfabriek van Larra bezoeken. Hier krijg je uitleg over hoe de kaas gemaakt wordt en waarmee. Uiteraard kun je de Roncalkazen hier ook kopen. Ze zijn er in ieder geval een stuk goedkoper dan in de supermarkten in de rest van het land.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Noord (Apple-Pdf)
De digitale reisgids over de groene gordel onder Sevilla met informatie over het prachtige nationale park Doñana & het in de buurt gelegen toeristische Costa de Islantilla. Daarnaast informatie over de romantische kustplaatsjes en havenstad Huelva, bekend van ontdekkingsreiziger Columbus.Prijs 18,99 euro, 294 pagina’s, 425 foto’s en 48 kaarten. Meer info? Klik hier. Interesse?  Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
Aangemelde groepen krijgen een rondleiding bij de kaasfabriek. Wel in het Spaans. Door het venster zie je de kazen die liggen te rijpen.
Aangemelde groepen krijgen een rondleiding bij de kaasfabriek. Wel in het Spaans. Door het venster zie je de kazen die liggen te rijpen.

Afgelegen vallei

Valle de Roncal is een aanrader voor mensen die eens de andere kant van Spanje willen zien. Volgens de kenners is het de meest afgelegen vallei van de Spaanse provincie Navarra. Dus als je van rust, bergen en wandelen houdt dan is dit gebied een aanrader. Er zijn in zowel Roncal als Isaba hotels en hostals. Beide plaatsen beschikken ook over een camperplek. De al eerder genoemde parkeerplaats, zonder voorzieningen in Roncal en een ietwat sfeerloze parking, maar sinds kort wel met allerlei voorzieningen behalve stroom in Isaba. 

De Pyreneeën-camping Asolaze. Enkele kilometers boven Isaba.
De Pyreneeën-camping Asolaze. Enkele kilometers boven Isaba.

Camping

Er is op weg naar de Franse grens ook een prachtig gelegen camping. Zonder stroom kost die voor 2 personen per dag in het naseizoen 17,50 euro. Je zit ver weg van alles, maar de camping (Asolaze) heeft ook een soort hostal en bungalows. Je kan er brood krijgen, en er zijn dagmenu’s. O ja, ze zijn daar gek op honden. We telden soms wel acht honden. Elk personeelslid heeft blijkbaar een eigen hond.

Een typische stoere woning in Roncal. Winterhard.
Een typische stoere woning in Roncal. Winterhard.

Hoe smaakt Roncalkaas?

Wat maakt Roncalkaas zo bijzonder? Het is kaas van schapenmelk. Het zijn niet zomaar schaapjes, het zijn dieren van het zogeheten Latxa-ras. Een relatief klein dier. De kaas heeft een uitgesproken, ietwat pikante, boterachtige smaak. Hoe ouder hoe harder en sterker. Het heeft een intense nasmaak. De kaas heeft in de loop der jaren vele prijzen gewonnen. Niet alleen in Spanje, maar ook in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. De bekendste van Larra hebben of 4 of 8 maanden gelegen. Tegenwoordig hebben ze ook smeerkaas. Die met cerveza (bier) trok ons wel aan. En ja, deze smeerkaas is lekker.

Waar hebben we overnacht?

  • Camperplaats Roncal, NKC-code: 62072
  • Camperplaats Isaba, NKC-code: 71582
  • Navarees Toeristenbureau (Nederlandstalig)

2 reacties

  1. Geert Ineke
    21 oktober 2018

    Mooi verhaal weer, ga hem opslaan. Je weet nooit of we die kant nog opkomen. Veel plezier verder. Gr. Ineke

    1. CamperSmuikje
      21 oktober 2018

      Is een mooie plek Ineke. Groetjes

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven