Bloemenpracht in natuurpark Cabo de Gata

De kust van Cabo de Gata met de twee vulkanen Los Frailes (en een Halo).
De kust van Cabo de Gata met de twee vulkanen Los Frailes (en een Halo).

De bloemen hebben de mooiste namen. Ze heten Plantago Lanceolata, Asphodelus Cerasiferus of Malva Subovata. Je struikelt als je de namen snel uitspreekt. We kwamen ze tegen tijdens de zoektocht naar materiaal voor onze toekomstige e-reisgids over de Zuid-Spaanse semi-woestijn Cabo de Gata.

Het had een paar keer goed geregend in het anders zo droge natuurgebied en prompt sprong de natuur in groeistand. De kleurenpracht was enorm. Het was alsof je in een reusachtige tuin liep. Je zag rood, blauw, felgeel, of wit met geel. Een Spaanse Iris met donkerpaarse bloem voorzien van witte striping.

Advertentie: e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería (Apple-Pdf)
Voorpagina e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería

De e-reisgids over het Zuid-Spaanse natuurgebied Cabo de Gata – Costa de Almería is een echt kijk- en leesboek met veel details, 572 pagina’s, bijna 800 foto’s, 88 kaarten, films en wandelroutes (gps). Beschreven worden het natuurpark Cabo de Gata, mooie stranden en de halfwoestijn met de spaghettiwestern-dorpen. De authentieke havenplaats Almería met haar Arabisch kasteel krijgt alle aandacht, terwijl het achterland wordt bekeken zoals het onontdekte Sierra de los Filabres en de verlaten mijnen.
Prijs: 23,99 euro. Meer info? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Wat een mooie ontwerpen, wat een kleuren. Die Asphodelus Cerasiferus bijvoorbeeld: een witte bloem met donker sierlijntje en oranje stampertjes. Hoe verzint die het. Of de Plantago Lanceolata. Een bloem met zaadsatellietjes. Zo teer. Je blijft kijken.

Familie Plantago Lanceolata.
Familie Plantago Lanceolata.

Bloemenapp

We hebben de bloemen natuurlijk gefotografeerd. Een paar pagina’s van onze nieuwe gids hebben we voorzien van de kleurrijkste bloemenfoto’s. We wisten zelfs de namen van deze kunstwerkjes te vinden met de hulp van onze bloemenapp. Hopelijk staan de juiste namen bij de juiste bloemen, want we zijn geen planten- en bloemenkenners. Nederlandse namen had de app niet op voorraad op die van de Navelplant na. 

Limonium Thouinii.
Limonium Thouinii.

Mochten we het fout hebben op de foto’s die we op deze pagina hebben gezet, laat het ons dan even weten. Kunnen we de digitale reisgids die begin volgend jaar uitkomt nog aanpassen. 

Vroege voorjaar

De beste tijd om al die bloemenpracht te zien is natuurlijk het vroege voorjaar (maart). Want hoewel het in Cabo de Gata droog is, is er toch volop leven. Als het er regent – en het regent er wel eens, merkten we – dan racen de bloemen massaal naar buiten. Een paar weken lang zijn de velden bedekt met kleur en geur. Als de zon feller en warmer wordt, gaan de planten weer in overlevingsstand, waarbij ze gevoed worden door dikke wortels of de vochtige lucht van de zee.

Asphodelus Cerasiferus.
Asphodelus Cerasiferus.
Phlomis Lanata.
Phlomis Lanata.

Onze gids die inmiddels een omvang van 250 pagina’s heeft bereikt, staat trouwens al aardig in de steigers. We schrijven niet alleen over de bloemen. We bieden jullie een uniek kijkje aan van het leven in en rondom het natuurpark Cabo de Gata. Tientallen dorpjes en steden, waaronder Almería, bezochten we. Honderden kilometers hebben we gelopen of gefietst. Altijd begeleid door onze lieve reportagewagen Smuikje.

Spaanse Iris.
Spaanse Iris.

Filmpjes in onze multimedia e-reisgids. 

Inmiddels is hoofdstuk 11 af. We zullen nog 14 hoofdstukken voorzien van foto’s en tekst, terwijl er hier en daar ook filmpjes van de beschreven omgeving worden toegevoegd. Dat laatste is een experiment, want de video’s zouden met hun mb’s het digitale boek te zwaar kunnen maken voor jullie. Maar tot nu toe gaat het goed.

Blauwe Pimpernel.
Blauwe Pimpernel.

Ook voegen we gps-links en QR-codes aan het boek toe, waardoor de lezer onze Wikiloc-routes op zijn eigen wandel- of fietsapp kan volgen. Je hoeft alleen maar het gpx-bestandje te downloaden. We zijn aardig op weg om een echte multimedia-reisgids te maken. En daar zijn we best wel trots op.   

3 Reacties

 1. Tijmen Kos
  18 november 2019

  Weer bedankt voor de update. Benieuwd of we er komend jaar aan toekomen om eea te bewonderen.

  1. CamperSmuikje
   18 november 2019

   Goed idee, het is een gebied dat zeker een bezoek waard is.

 2. Thys
  17 november 2019

  Mooie interessante uitleg over bloemen hier in Cabo de Gata

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven