El Puerto viert feest met de drie koningen en 38.000 kilo snoep

Het rondstrooien van snoepgoed, speelgoed of kortingsbonnen maakt deze mega-optocht erg populair.
Het rondstrooien van snoepgoed, speelgoed of doosjes met kortingsbonnen maakt deze mega-optocht (Cabalgata) erg populair.

Ze zijn de Spaanse versie van Sinterklaas. Ze brengen cadeautjes, snoep. Ze laten zich toejuichen tijdens hun grote toer door de wijken, dorpen en steden van het Iberisch schiereiland. Driekoningen, Los Reyes Magos zoals het hier heet, is net zo oud als onze jaartelling. Melchior, Gaspar en Balthasar kwamen uit het oosten om het kindeke Jezus te verwelkomen. Wat dat betreft kan het Nederlandse Sinterklaasfeest aan deze veel oudere traditie een puntje zuigen.

Waarom wij in Nederland, toch ook voor een deel katholiek-christelijk land, de Driekoningen niet zo groots (meer) vieren, geen idee. Voor de kinderen maakt het in ieder geval niets uit. Die worden door alle ‘goedheiligmannen’ rijkelijk beloond.

Cabalgata verwijst naar het rondtrekken met het paard, maar tegenwoordig zijn de paarden vervangen door tractoren.
Cabalgata verwijst naar het rondtrekken met het paard, maar tegenwoordig zijn de paarden vervangen door tractoren.
Wat een vrolijkheid, wat een sfeer bij deze enorme Cabalgata.
Wat een vrolijkheid, wat een sfeer bij deze enorme Cabalgata.

Een 7 uur durende optocht

In onze standplaats El Puerto de Santa María zijn er de hele week al optochtjes door de verschillende wijken getrokken met als hoogtepunt de grote Cabalgata op 5 januari, de dag voor de officiële feestdag Driekoningen. Deze optocht is geen gewoon rondje rond de kerk.

Het begon gisteren om 16.00 uur en eindigde om 23.00 uur bij het kasteel in de stad, waar vuurwerk voor het eindslot zorgde. Na 7 uur en 38.000 kilo snoep (leuk details: de helft glutenvrij) zetten de twaalf praalwagens de drie koningen af bij het paleis, waar deze heren na uren en uren zwaar werk eindelijk wat rust kunnen pakken.

De Drie koningen zijn aangekomen in El Puerto de Santa María tot grote vreugde van de kinderen. Elke koning rijdt rond met z'n eigen wagen.
De drie koningen zijn aangekomen in El Puerto de Santa María tot grote vreugde van de kinderen. Elke koning rijdt rond met z’n eigen wagen.

4000 doosjes met kortingsbonnen

Snoep is trouwens niet het enige wat door de lucht vloog gisteren, geluksvogels konden bijvoorbeeld ook worstjes, speelgoed, knuffels en zelfs 4000 doosjes met kortingsbonnen voor gratis pizza’s en diners uit de hemel plukken. Als we dat van tevoren hadden geweten waren we wat enthousiaster aan het vangen gegaan 😉

Deze eerste Cabalgata van het jaar is een voorbode van wat ons volgende maand tijdens carnaval te wachten staat, want ook dan zal deze stad dagenlang van optocht naar optocht gaan. Een fijn vooruitzicht, want ondanks de enorme mensenmassa’s is de sfeer in El Puerto, maar ook aan de overkant van de baai in Cádiz, fantastisch. Mensen delen hun snoepjes (nee, niet de cadeaubonnen) met je.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)
De hele stad was op de been om de 7 uur durende tocht te zien.Op een aantal plekken was een speciaal ontvangst, zoals hier op Plaza de España bij de hoofdkerk van de stad.
De hele stad was op de been om de 7 uur durende tocht te zien. Op een aantal plekken was een speciaal ontvangst, zoals hier op Plaza de España bij de hoofdkerk van de stad.

Samen op straat met een omhelzing

Ondanks dat iedereen behoorlijk aan de boemel gaat blijven het leuke feestjes. Geen idee waarom dat in El Puerto wel kan. Misschien omdat hier hele gezinnen, van opa’s en oma’s, van pubers tot net uit hun ei gekropen baby’s, samen over straat gaan. Voor ons is het in ieder geval een verademing om zo ongecompliceerd feest te vieren met mensen die je niet kent, maar die je al snel als ware vrienden omhelzen bij het afscheid. 

Als de drie koningen zijn aangekomen om te rusten op 'hun' kasteel gaat het vuurwerk van start.
Als de drie koningen zijn aangekomen om te rusten op ‘hun’ kasteel gaat het vuurwerk van start.

PS: het woord Cabalgata voor optocht verwijst naar de manier waarop men zich vroeger tijdens dit soort tochten voortbewoog, per paard. 
Zie ook: El Puerto, de bruisende haven van de heilige María

El Puerto ligt in de Spaanse deelstaat Andalusië aan de baai van Cádiz en de mooie Costa de la Luz.
El Puerto ligt in de Spaanse deelstaat Andalusië aan de baai van Cádiz en de mooie Costa de la Luz (bron kaart: deelstaat Andalusië).
Scroll naar boven