Een zalig kerstfeest en een avontuurlijk 2024 vanuit het Spaanse zuiden

Een vrolijke kerstsfeer in El Puerto de Santa María (Costa de la Luz).
Een vrolijke kerstsfeer in El Puerto de Santa María (Costa de la Luz).

Natuurlijk willen we al onze vrienden, familieleden en volgers mooie feestdagen en een gezond, beter en vooral ook avontuurlijk 2024 wensen. We hebben wat foto’s van de afgelopen dagen verzameld om jullie een beetje een indruk te geven van de kerstdagen in Spanje. 

Want dat is echt anders. Ja, ook hier verlichting in de straten, maar de uitbundigheid zoals wij die in Nederland kennen met blinkende frutsels en fratsels in elke winkel of aan bijna elk gebouw, is hier niet. Ook kom je maar zelden versierde of verlichte huizen tegen. De groene, versierde kerstboom zie je hier niet. Als je een kerstboom ziet dan is ‘ie meestal van metaal. Wel zo handig in een droog land. 

Geen kerstdeuntjes

In een land dat leeft voor de muziek is het opmerkelijk dat al die irritante, zich steeds herhalende kerstdeuntjes je hier niet begeleiden op je rondgang door de verschillende binnensteden. Niet in de winkels, niet in de kroegen en restaurants. Wel kun je in Andalusië stuiten op flamenco-achtige gezelschappen die hun zambombas ten tonele voeren. Maar dat zijn meer eenmalige kerstoptredens op straat, waar al gauw alle voorbijgangers gezellig aan mee gaan doen.

De kerstmarkt in de Noord-Spaanse badplaats San Sebastían-Donostia. Met natuurlijk een reuzenrad (zonder bonkende muziek).
De kerstmarkt in de Noord-Spaanse badplaats San Sebastían-Donostia. Met natuurlijk een reuzenrad (zonder bonkende muziek).

Salamancafeest op Plaza Mayor

Dat wil echter niet zeggen dat Spanjaarden geen feest vieren. Juist wel. Ze hebben kerstborrels met collega’s. In Salamanca was de beroemde Plaza Mayor zelfs hét terrein voor een jaren geleden ontstaan kerstafscheid van de studenten. Omdat de scholen een week eerder dicht gaan misten een aantal van hen de gezelligheid van de kerstborrel, ze claimden het centrale plein van de stad, huurden artiesten in én inmiddels is het jaren later een traditie geworden waar 40.000 studenten en heel veel aanhang op afkomen.

Kerststal

Dus ja, Kerst en alle emoties eromheen leven hier net zo als in Nederland en Duitsland bijvoorbeeld, maar ze tonen het op een iets andere manier. Voor kinderen zijn er optochten naar Papá Noel (de kerstman), die hen cadeautjes geeft. Vaak georganiseerd door de gemeenten. En er staan vaak (levende) kerststallen in steden en dorpen opgesteld. Iets waar mensen graag langs flaneren. En die in de steden die we bezochten, wonder boven wonder, geen last hebben van vandalisme.

Advertentie: e-reisgids Costa de la Luz Zuid (Apple-Pdf)
Ontdek het onbekende Spaanse zuiden met lege stranden, heerlijke natuur, authentieke steden (Cádiz, Jerez, El Puerto en San Fernando) en lekker eten. Volgens Lonely Planet een van de top-10 regio’s in de wereld.
Prijs 20,99 euro, 488 pagina’s, 850 foto’s en 3 filmpjes. Meer info over e-reisgids? klik hier
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl (Pdf)

Zie ook: Waarom komen we altijd weer terug in El Puerto de Santa María?

Een verademing. Geen vuurwerk

Wat zeker ook anders is, is het vuurwerk. Hier nauwelijks of geen voorafgaande beschietingen. Ook op oudejaarsavond zelf hoor je bijna niets. Er zijn wel gemeenten die voor een vuurwerkshow zorgen, maar daar staan dan professionals aan de knoppen.

El Puerto de Santa María. Sinaasappelboom én kerstverlichting. Een typisch straatbeeld in het zuiden van Spanje.
El Puerto de Santa María. Sinaasappelboom én kerstverlichting. Een typisch straatbeeld in het zuiden van Spanje.

Wat een verademing. Niet meer bang hoeven zijn om de straat op te gaan, want je weet maar nooit of er een randdebiel met een cobra of andersoortige bom in z’n handen staat. Je zou denken, dat moet toch ook in Nederland kunnen? Het feestgevoel in Spanje wordt er echt niet minder van met het wegblijven van de knallen. De gemeende wensen ook niet.

Dag lieve volgers, boekenkopers, vrienden en familie!! We hebben jullie lief. Nog een zalig kerstfeest en een heel avontuurlijk 2024.
Dag lieve volgers, boekenkopers, vrienden en familie!! We hebben jullie lief. Nog een zalig kerstfeest en een heel avontuurlijk 2024. En Paul en Franca: bedankt voor de kerstversiering!

2 reacties

 1. Geert
  20 december 2023

  Thuisloze camperaars, wij wensen jullie een bijzonder goed, gezond en reislustig 2024. Veel geluk en goede gezondheid. Op naar Maastricht hè.🌻🇪🇸🍾👍

  1. CamperSmuikje
   20 december 2023

   Dank je Geert!!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven