Voorproefje Zwolse 5: Frivoliteiten op vooravond Sinterklaasfeest

1959. Kantoor Zwolse Courant, Willem tikt.
1959. Kantoor Zwolse Courant, Willem tikt.

Ook zo druk voor Pakjesavond? Nog even een rijmpje verzinnen bij een mooi ingepakt cadeautje? Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger verscheen de Zwolse Courant tijdens het Sinterklaasfeest op rijm.

Willem van der Veen verhaalt in zijn boek over 200 jaar Zwolse Courant over deze exercitie, want even een hele krant op rijm maken doe je niet zomaar.

De 'Skriever uut Kampen', zoals Hans Wiersma ook wel genoemd werd, maakte nogal frivole rijmverhaaltjes voor de Sinterklaaseditie. Hier is de redacteur, die dik veertig jaar in de IJsselstad werkte, in gezelschap van zijn nichtjes. Foto particulier archie
Hier Hans Wiersma, de ‘skriever uut Kampen’, met zijn nichtjes. Foto: particuliere collectie.
Advertentie: De Zwolse, 200 jaar venster op de wereld (Apple/Epub/Pdf)
Een verhaal over twee eeuwen persgeschiedenis van de Zwolse Courant/Stentor met herinneringen van oud-journalist Willem van der Veen.
Prijs 8,99 euro. 202 pagina’s, ruim 140 foto’s en illustraties. Meer informatie? Klik hier.
Interesse? Ga dan naar: Apple Book Store Of: Boekenbestellen.nl

Heel karwei

“Aan de vooravond van Sints verjaardag kwam een flink deel van de redactie bijeen om, voorzien van rijmboeken, alle artikelen, berichten en mededelingen in de editie van de volgende dag – zelfs de opening van de voorpagina – te voorzien van rijmende koppen. ’t Was een heel karwei, maar het werd een groot succes en voor mij was het de leukste avond van het hele jaar. Zo eendrachtig wij elkaar hielpen bij het verzinnen van rijmvondsten en zo gezellig als het was in dat oude rommelige redactielokaal aan de Melkmarkt. De ketel met chocolademelk ging rond en directeur Dikkers kwam in eigen persoon aandragen met banketstaven. We hebben het wel een jaar of vijf volgehouden.”

(…) “Van al die frivoliteiten herinner ik me een vondst van onze Kamper redacteur Hans Wiersma die ook bekend stond als tekstdichter en soms zelfs zingend voor de radio optrad. In zijn Kamper editie van de Zwolse stond bijna elke week wel een berichtje van het stadhuis dat burgemeester Berghuis weer eens verhinderd was zijn wekelijkse spreekuur te houden.

…burgemeester is er niet

Geen wonder, want die gewichtige man was als voorzitter van de ARP (Anti-Revolutionaire Partij) een bekende politicus die minstens de helft van zijn werktijd in Den Haag te vinden was. Op die bewuste Sinterklaasdag zette Wiersma boven het geijkte berichtje een ander kopje: “Altijd weer hetzelfde lied – burgemeester is er niet”.

2 reacties

 1. Lia
  27 november 2016

  Mooi!

  1. CamperSmuikje
   27 november 2016

   Graag gedaan.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven